salakmotor

2021.10.18. 13:44

Nem Ronaldo volt a hős Manchesterben

Nem mindig a legjobb nyer, de ez mit sem von le a győztes érdemeiből.

Fotó: Fotó: FIM Track

Kétfordulós csata döntött a csapatvilágbajnoki cím sorsáról a hétvégén, a Speedway of Nations (SON) Manchesterben megrendezett döntőjében hét válogatott – a brit, a lengyel, az ausztrál, a lett, a francia, a svéd és a dán – mérte össze erejét. A szombaton és vasárnap lebonyolított viadalok után kijelenthető, nem a legjobb teljesítményt nyújtó gárda versenyzőinek a nyakába került az aranyérem, s ennek legfőképpen a versenykiírás az oka. A lebonyolítási szisztémának legvitatottabb része a futamokban elért helyezések pontszámítása, mivel a megszokott 3, 2, 1, 0 helyett a SON-ban 4, 3, 2, 0 egység jár a célba érkezőknek. Ez többek között azt eredményezi, hogy hiába nyeri meg az egyik nemzet versenyzője az etapot, ha a rivális motorosai a második és a harmadik helyen érnek célba, több pontot kapnak. Az idei fináléban pont ez a tézis vált valóra, a britek nagy örömére és a lengyelek hatalmas bánatára.

Hatalmas volt az öröm a briteknél | Fotó: FIM Track Racing

Volt minden

A manchesteri Nemzeti Salakmotor Stadionban remekül előkészített pálya, telt ház és fantasztikus hangulat fogadta a versenyzőket. A kiváló atmoszférához nagyban hozzájárult az a rengeteg polák drukker, akik a helyszínen szurkoltak honfitársaiknak, szinte hazai pályává változtatva az angol ovált. A Bartosz Zmarzlik, Maciej Janowski, Jakub Miskowiak trió meghálálta a bizalmat, magabiztos motorozást bemutatva, végig dominálták az első napot, s magabiztosan nyertek. A fehér-pirosak mögött tíz ponttal lemaradva a házigazdák végeztek, akik az utolsó futamukban elvesztették a kapitányukat, Tai Woffindent, aki egy rémisztő bukást követően térd- és bordasérülést szenvedett. A harmadik helyen a titkos favorit dánok végeztek, akiknél az Európa-bajnok Mikkel Michelsen igencsak gyenge napot fogott ki, ezért a dánok nem voltak igazán acélosak. Még kellemetlenebb meglepetést okoztak a rajongóiknak az ausztrálok, akik esélyesként várták a derbit, de sanszuk sem volt egy jó eredményre. Ennek a legfőbb oka Jason Doyle betlije volt: a világbajnok mindössze hét pontot szerzett.

A legjobbjukat, Fredrik Lindgrent nélkülöző svédek elképesztően pechesen szerepeltek: a második futamukban Thorssell és Aspgren szinte egyszerre estek el, s olyan szerencsétlenül buktak, hogy egyikőjük sem tudta folytatni a viadalt. A háromkoronás alakulat így egyetlen főre olvadt, aki nem volt más, mint a 18 éves Philip Hellstrom-Bangs. Az ifjú titán szereplése kiváltotta a nézők elismerését, mert nagyon bátor – bár pár esetben talán túlzottan vakmerő – motorozással vette fel a harcot a neves riválisokkal szemben, ami a pontokban is megmutatkozott.

A SON kellemes szenzációi a debütáló franciák és a lettek voltak. A galloknál David Bellego látványos előzésekkel és remek futamgyőzelmekkel bizonyította, hogy már nemzetközi szinten is számolni kell vele.

Bartosz Zmarzlik hiába várta társát, Janowskit a | Fotó: FIM Track döntőben, így odalett az aranyérem

Jókor jó helyen

A döntő második napján a körülmények annyit változtak, hogy felázott, mély pálya fogadta a résztvevőket. Talán ez zavarhatta meg a lengyeleket a viadal elején, mert mindkét legnagyobb kihívójuktól vereséget szenvedtek, előbb a Lambert és Woffindent helyettesítő Bewley összetételű britek, majd a dánok is nyerni tudtak ellenük. De ezután feltámadtak a polákok, s valamennyi etapjukban dominálni tudtak, így magabiztosan, egyenes ágon jutottak a verseny fináléjába.

Igazából nem volt kérdéses, hogy melyik két alakulat jut az elődöntőbe, mert a dánok és a britek is végig kézben tartották az irányítást, a skandinávok 39, míg a britek – ugyanúgy, ahogy Zmarzlikék – 34 pontot motoroztak össze, így a kétnapos produktum után ők csatáztak a fináléért. A küzdelmet a hazai szurkolók nagy örömére Lamberték nyerték, így hatalmas várakozás előzte meg a legjobbak futamát. A döntő egyik oldalon drámát, míg a másik részről csodát hozott: Janowski elesett az első körben, s így Zmarzlik hiába nyerte meg a négykörös száguldást, a hazaiak második és harmadik helye többet ért, mint a lengyel futamgyőzelem. Csak érdekességképpen: a két nap alatt a lengyelek 74, míg a britek 64 pontot szereztek, sőt a harmadik helyen végző dánok is 4 egységgel többet könyvelhettek el, mint a későbbi győztes – de mindez a lebonyolítási szisztéma „különlegessége”. Ám mindez semmit nem von le a Háromoroszlánosok sikeréből, akik jókor voltak jó helyen, s éltek a lehetőséggel. A brit diadal értékét növeli, hogy 32 esztendő után hódították el újra a világbajnoki címet. S tették ezt mindezt vélhetően minden idők legfiatalabb csapatával, hiszen Lambert 23, Bewley 22, Brennan 20 esztendős, míg a rangidős Woffinden 31 éves. Vitathatatlan, hogy ezen az estén nem a United sztárja, Cristiano Ronaldo, hanem Lambert, Bewley, Brennan és Woffinden volt Manchester hőse.

BN

Végeredmény:

1. Nagy Britannia 64 pont (Robert Lambert 32, Tai Woffinden 14, Daniel Bewley 11, Tom Brennan 7)

2. Lengyelország 74 (Bartosz Zmarzlik 38, Maciej Janowski 31, Jakub Miskowiak 5)

3. Dánia 68 (Leon Madsen 38, Mikkel Michelsen 23, Mads Hansen 7)

4. Ausztrália 49 (Max Fricke 30, Jason Doyle 15, Keynan Rew 4)

5. Franciaország 47 (David Bellego 34, Dimitri Berge 13, Steven Goret 0)

6. Lettország 42 (Andzejs Lebedevs 32, Olegs Mihailovs 8, Francis Gusts 2)

7. Svédország 30 (Philip Hellstrom-Bangs 24, Pontus Aspgren 4, Jacob Thorssell 2)

Borítóképünkön: a friss világbajnokok (balról): Robert Lambert, Tom Brennan és Daniel Bewley

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában