salakmotor

2021.10.01. 11:02

Ez a két harc lesz a végső az idei bajnokságban

Laguta vagy Zmarzlik lesz a salakos világ ura?

Fotó: speedwaygp.com

A végjátékához érkezik a salakmotoros egyéni világbajnokság küzdelemsorozata, közismertebb nevén a Speedway Grand Prix a hétvégén. Pénteken és szombaton a lengyelországi Torunban, a Marian Rose Stadionban dupla forduló után dől el, hogy 2021-ben ki ülhet fel a salakos világ képzeletbeli trónjára. A képlet egyszerű, miután mindössze két versenyzőnek van esélye az aranyéremre, a listavezető Artyom Lagutának és a lengyel Bartosz Zmarzliknak. A helyzet „élességéről” csak annyit, hogy az orosz vaspapucsos mindössze egyetlen ponttal vezet a lengyelek kétszeres világbajnoka előtt. Így a kérdés egyértelmű, Laguta először, vagy Zmarzlik zsinórban harmadszor lesz egyéni világbajnok? A salakos sporttörténelemben eddig egyszer volt arra példa, hogy valaki egyhuzamban háromszor diadalmaskodjon, Ivan Mauger 1968-ben, 69-ben és 70-ben végzett az első helyen.

A legutóbbi, vojensi nagydíj dobogósai (balról): Zmarzlik, Laguta és Szajfutgyinov | Fotó: speedwaygp.com

A harmadik helyért is két motoros párbaját láthatják majd a nézők: a tavalyi és a 2019-es bronzérmes, Fredrik Lindgren és Emil Szajfutgyinov küzd a pozícióért – az orosz előnye 2 pont.

A változatosság kedvéért az 5. helyért is ketten vannak harcban: Tai Woffinden és Maciej Janowski. A britek háromszoros világbajnoka egy egységgel áll a lengyel kiválóság előtt. A jövő évi Grand Prix-s tagságot az idei legjobb 6 salakszóró szerzi meg egyenes ágon, s úgy tűnik, ebbe a csapatba már minden pilóta megváltotta a jegyét. A 7. helyen álló Leon Madsen 13 ponttal van lemaradva Janowskitól, így a dánnak már csak matematikai esélye van a legjobb hat közé kerülni. A 2021-es GP-széria legjobb hat versenyzője mellett az idei Grand Prix Challenge dobogósai (Pawel Przedpelski, Max Fricke, Patryk Dudek), az Európa-bajnok (Mikkel Michelsen), illetve a promóter és a Nemzetközi Motorsport Szövetség (FIM) által kijelölt öt állandó szabadkártyás salakos indulhat a jövő évi GP-ben. (A 16. pilóta az adott fordulókra kiválasztott szabadkártyás salakszóró lesz.)

De vissza az idei küzdelemsorozatra: a pénteki és a szombati forduló is 19 órától kezdődik, a versenyt a hazai sportbarátok az Arena4+ online felületen követhetik figyelemmel.

BN

Az állás:

1. Artyom Laguta (Oroszország) 158 pont,

2. Bartosz Zmarzlik (Lengyelország) 157,

3. Emil Szajfutgyinov (Oroszország) 121,

4. Fredrik Lindgren (Svédország) 119,

5. Tai Woffinden (Nagy-Britannia) 96,

6. Maciej Janowski (Lengyelország) 95.

Borítókép: Óriási izgalmakat tartogat a két toruni nagydíj

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában