kick-box

2021.09.06. 20:06

Érmekkel térnének haza a világkupáról a kabai harcosok

Rácz Lajos büszke arra, hogy a szövetségben is egyre jobban elismerik a kabai klubot.

A nyár elteltével már az őszi versenyszezonra készül a Rácz Kickboxing Team. A pandémia miatt sok megmérettetés maradt el az elmúlt időszakban, így Rácz Lajos maga is kíváncsi, hogy az ellenfelek közül ki milyen állapotban lesz majd a kihagyások után. Rácz Lajos már nyolc éve foglakozik Kabán kick-boxszal, 2013-ban még László Boxing néven alakultak, majd miután az az egyesület megszűnt, fiával, Rácz Krisztiánnal életre hívták a Rácz Kickboxing Teamet.

– Eleinte Kabán, majd később Nádudvaron is tartottunk edzéseket. Volt olyan időszak, mikor százan is jártak az egyesületünkbe, melyből 60-an övvizsgáztak is – elevenítette fel az 55 esztendős szakember. – A vírus a mi csapatunkat is megrostálta, de most már ismét szép számban látogatják a foglalkozásainkat. A kick-boxban tavaszi és őszi versenyszezon van, a nyári leállás után általában augusztusban a mintegy húsz-huszonöt versenyzőnkkel tudjuk folytatni edzést, a hobbisták majd csak szeptemberben csatlakozhattak hozzánk – ismertette Rácz Lajos.

Az egyesületnél az óvodás korcsoporttól a felnőttekig mindenkivel foglalkoznak, szeptember 16-án Kabán is elindul egy óvodás csoport, mert az még nem volt a településen. Az edzéseket a 29 éves, többszörös magyar bajnok, kétszeres kick-box Európa-bajnoki bronzérmes Rácz Krisztián tartja, hétfőn, szerdán, pénteken Nádudvaron, kedden és csütörtökön pedig Kabán csoportbontásban délután öt órától este nyolcig.

– Én az edzésekbe csak besegítek a fiamnak, rám a háttérmunka marad, azaz versenyeket szervezek és bíráskodom – mutatott rá Rácz Lajos. – Több válogatott versenyzőnk is van jelen pillanatban: a korosztályos Európa-bajnok Nagy Tamás és Korcsok Nikolett, az Eb-bronzérmes Elek Ágnes, valamint az Eb-ötödik Erdélyi Benjámin. De nem csak rájuk, hanem minden versenyzőnkre büszkék vagyunk. A kick-box elég költséges sportág. Sokat kell utazni egy-egy jó versenyért akár belföldre, akár határokon túlra, és mivel eddig nem voltunk olimpiai sportág, így nekünk, meg a szülőknek kellett megteremteni ennek az anyagi hátterét. Nem egyszerű beszerezni a ruházatot, hiszen itt egyéni védőfelszerelések vannak: fogvédő, bokszkesztyű, nadrág, sípcsontvédő. Köszönet a szülőknek, hogy adott esetben az anyagiakat nem nézve hozzák a gyerekeket és segítik a felkészülést. Természetesen ugyancsak köszönet jár a támogatóinak is, akik kitartanak mellettünk – hangsúlyozta Rácz.

Hosszabb távon talán könnyíthet a helyzeten, hogy az Európai Olimpiai Bizottság a napokban jelentette be, a 2023-ban, Krakkóban megrendezett Európa Játékok műsorára kitűzték a kick-boxot is, amelynek világszövetségét, a WAKO-t júliusban ismerte el teljes jogú tagjának NOB. Ez utóbbi hír azt jelenti, hogy a 2028-as Los Angeles-i olimpián már ott lesz a sportág.

Az egyesületnél büszkék rá, hogy 2016 óta országos kick-box versenyeket is rendeznek Nádudvaron. A 2019-es megmérettetésre 360 versenyző jött el, ami kísérőkkel együtt 600 embert jelentett, de a klub mégis képes volt egy nap alatt fennakadás nélkül lebonyolítani a versenyt. Ennek elismeréseként 2020-ban a hazai kick-box szövetség az egyetlen októberi versenyének rendezésére a Rácz Kickboxing Team-et kérte fel.

– A jövőben is szeretnénk minél több viadalnak otthont adni – szögezte le Rácz. – Szeptember 16. és 19. között világkupát rendeznek Budapesten, az előrejelzések alapján 1500 kick-boxos méri össze az erejét a különböző országokból. Három-négy versenyzővel mi is részt szeretnénk venni rajta, abban bízom, hogy érmekkel térünk majd haza a fővárosból – nyilatkozta Rácz Lajos.

MSZ

Borítókép: Rácz Krisztián (vezetőedző), Elek Ágnes (Utánpótlás EB. III. hely), Korcsok NIkolett (Utánpótlás Európa Bajnok) , Nagy Tamás (Utánpótlás Európa Bajnok), Rácz Lajos (egyesületi elnök) és Erdei Benjámin (Utánpótlás EB. V. hely)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában