Tokió 2020

2021.08.24. 10:41

Aranyéremre esélyes egy debreceni sportoló a tokiói paralimpián

Mától ismét az ötkarikás játékokra kell összpontosítani Tokióban.

Asztaliteniszezők Országos Bajnoksága Képen: a paralimpiára kvalifikált Szvitacs Alexa 20200301 Kecskemét Fotó: Bús Csaba BCS Petőfi népe

Fotó: PN-archív

Kedden – bő két héttel a tokiói olimpia végeztével – megkezdődik a paralimpia a japán fővárosban, amelyen a harmincnyolc fős magyar versenyzői küldöttségből öten még nem töltötték be a huszonegyedik életévüket sem, de természetesen vannak már rutinosnak számító versenyzőink is. – A zászlóvivés arról szól, hogy akkor, ott, egy személyben, én képviselhetem a magyar paralimpiai csapatot, illetve Magyarországot – mondta el a Nemzeti Sportnak Dani Gyöngyi, a tokiói verseny után visszavonuló, hatodik paralimpiáján szereplő vívó, aki a megnyitón viheti majd a magyar zászlót. Egyébiránt a megnyitóünnepségen ott lesz Naruhito japán császár is. – Rengeteg tehetséges fiatal van a magyar parasportban, például atlétikában és asztaliteniszben is szerezhettek volna kvótát ifjú sportolóink, ha minden kedvezően alakult volna számukra. Az tény, hogy az úszás és a kajak kifejezetten eredményes hazai tekintetben, így természetesen az ifjabb generációkat is jobban vonzza – ezt pedig a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, Szabó László mondta el a hazai sportnapilapnak a feltörekvő generációval kapcsolatban.

A paralimpia szeptember 5-ig tart, Szabó László pedig elárulta reményeit is: – A győzelemre, kiemelkedő eredmény elérésére leginkább esélyesek között Kiss Péter Pált (kajak), Illés Fannit (úszás), Szvitacs Alexát (asztalitenisz) és Ekler Lucát (atlétika) említeném, továbbá a vívókat csapatban és Osváth Richárdot, Krajnyák Zsuzsannát, Hajmási Évát és Veres Amarillát egyéniben is.

Ez pedig azt jelenti, hogy a három debreceni születésű sportoló közül (Szvitacs Alexa, Madarászné dr. Mező Boglárka, Juhász Tamás) az elnök kiemelte a hajdú-bihari asztaliteniszezőt is, mint arany­éremre esélyes versenyzőt.

A magyar csapat egyébiránt a legutóbbi paralimpiáról egy arannyal, valamint nyolc ezüsttel és kilenc bronzzal tért haza Rio de Janeiróból.

HBN

A borítóképen: Szvitacs Alexa debreceni asztaliteniszező is aranyesélyes

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában