Az olimpia világnapja: Kozák Luca

2021.06.23. 07:03

Ha valami örök ebben a sportban, az a bizonytalanság, de ezért is szeretem annyira

A cívisváros egyik tokiói résztvevőjével veséztük ki az ötkarikás játékokat különböző szempontokból.

Szkesfehrvr 20200819 Atltika 2020 Gyulai Memorial Fot Tumbsz Hdi Nemzeti Sport Kozk Luca

Fotó: Nemzeti Sport-archív

Az olimpia világnapja van, harminc nap múlva pedig el is kezdődnek a tokiói ötkarikás játékok. Ezen apropókon felbuzdulva megkerestük az egyik debreceni, már biztos olimpiai résztvevőt, hogy meséljen nekünk egy kicsit az érzéseiről, terveiről, felkészüléséről.

„A versenyzés szempontjából úgy tekintek az olimpiára is, mint bármelyik másik megmérettetésre, érzésben viszont semmihez sem hasonlítható a dolog”

– kezdte Kozák Luca, debreceni atléta a Hajdú-bihari Naplónak. – Egy álom válhatott valósággá azzal, hogy ott lehetek Tokióban az ötkarikás játékokon. Nagyon furcsa, eddig nem tapasztalt dolgok történnek velem, például részt kellett vennem egy doppingteszten, ami azért világbajnokságon, vagy Eb-n nem jellemző – mondta el a gátfutó. (Május 13-án Savonában 12.81-es eredményével teljesítette az olimpiai szintidőt Debrecen egyik kiválósága.)

Kozák Luca a felkészülésről úgy nyilatkozott, hogy nagyon jól állnak, ütemterv szerint halad minden. Elmondása szerint jól lett összerakva a versenynaptára is, az olimpia előtt még két viadal vár rá, az egyik épp a hétvégén, hazai környezetben. – Mielőtt kiutaznánk Japánba, Debrecenben veszek részt egy versenyen a hétvégén, utána pedig még vár rám egy küzdelem Székesfehérváron. Mindkét megmérettetés jól illeszkedik a felkészülési programomba – mondta. Arról is beszélt a fiatal gátfutó, hogy húzós hetek vannak mögötte, hiszen versenyek ideje alatt kevesebb idő jut a kondis edzésekre, most viszont egy ideje – ahogy ő fogalmazott – edzősebb heteken vett részt, ami abban merült ki, hogy többször kellett edzőterembe mennie, valamint több futós program volt beillesztve a hétköznapokba.

Mit is vár magától Luca?

„Őszintén, nem akarok felesleges terheket a vállamra venni, nehogy az eredmény rovására menjen, de a középdöntő az alapelvárás magammal szemben”

– mondta. Kozák Luca azt is hozzátette ehhez, hogy amennyiben az országos csúcs közelébe tud kerülni, akkor meglehet a döntő is akár augusztus 2-án, az olimpia tizenegyedik napján a 100 méteres gátfutásban. – Ha 12.70 körül tudnék futni, akkor van esélyem döntős álmokat kergetni. Ebbe még az időjárás is beleszólhat rendesen. Ha valami örök ebben a sportban, az a bizonytalanság, de ezért is szeretem annyira – mondta.

Ígéretek

Végül arra voltunk kíváncsiak, hogy sok „sorstársához” hasonlóan fogad-e meg valamit, ha bejut az olimpiai fináléba, vagy olimpiai bajnok lesz. – Először az edzőm, Suba Laci bácsi ígérte meg, hogy ha eljutok az ötkarikás játékokra, akkor levágja a bajuszát, már nagyon várom – kezdte előbb mosolyogva edzője fogadalmával a DSI sportolója. Majd hozzátette, hogy ő maga egy felfújható vízi csúszdát ígért be a családnak, az öccsének pedig egy karton vaníliás kólát. Azt pedig már csak mi tesszük hozzá, reméljük, Cristiano Ronaldo nem lesz a közelben – már csak a kólák miatt.

Palánki István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában