interjú

2021.03.20. 19:27

MMA: harc a ketrecen belül és kívül

Pap Vilmos, a Bellator magyarországi képviselője akár egy debreceni gálát is el tud képzelni a közeljövőben.

Fotó: Lucas Noonan / BellatorMMA-archív

Pap Vilmos és a küzdősportok kapcsolata régre nyúlik vissza, az egykori versenyző már jó ideje a szervezésből veszi ki a részét, számos emlékezetes magyarországi gála fűződik a nevéhez. A szakember a Hajdú-bihari Naplónak adott interjúban többek között arról is beszélt, miként lehetett a világ egyik vezető MMA szervezete, a Bellator képviselőit meggyőzni arról, hogy az európai terjeszkedés egyik helyszíne Budapest legyen.

Miként ismerkedett meg a küzdősportokkal?

Hajdanán én is űztem, de őszintén szólva nem jutottam vele messzire, így idővel a szervezés felé fordult a figyelmem, érdekelt a menedzsment, hogy minként is áll össze egy sikeres gála. Amikor a K1 és a kick-box népszerű lett, akkoriban Katona Attilával szerveztünk gálákat, sok nemzetközi K-1 versenyt, többek között a 2003-ban alapított K-1 Magyar Nagydíjat is mi hoztuk tető alá, amit minden évben Debrecenben rendeztünk a virágkarneváli programok részeként.

Azóta háttérbe szorult a K-1, és az MMA (mixed martial arts=kevert harcművészetek) jött a divatba. Ön szerint miért?

A K-1 Japánból indult és onnan is volt irányítva. Viszont szerintem nem vették időben észre a piaci változásokat, így már későn reagáltak, nem tudták finanszírozni a gálákat és úgy hallottam, hogy adózási probléma is fellépett Japánban. Az MMA szélesebb körben tudta megszólítani a küzdősport rajongókat a változatos és keményebb harctechnikákkal, így hamar átvette a piacvezető szerepet. A ketrecharc eleinte nem volt médiaképes, ezért az USA-ban a kilencvenes évek elején csak a fizetős csatornákon, vagy kalóz videókazettákon lehetett nézni, de ennek ellenére az érdeklődés már akkor is óriási volt. Akkor még puszta kézzel, szinte szabályok nélkül vívták küzdelmeket. A promóterek ezért keresték a megoldást, hogy miképp tudnák médiaképessé tenni a sportot. Tudták, ha sikerül a TV-s sportcsatornák igényeire szabni a szabályrendszert, sportszerűbbé tenni a küzdelmet, akkor megnyílik az út a nagyközönség felé. Ezt meg is tették, az átgondolt szabályoknak köszönhetően megmaradt a ketrecharc keménysége úgy, hogy közben sikerült a sportszerűtlen technikákat száműzni. A mai küzdősport-trendeknek egyre magasabb adrenalin szintet kell biztosítani a nézők számára is. Ezt a szabályalkotók úgy tudják elérni, ha olyan engedélyezett technikákat hagynak a szabályrendszerben, ami növeli az esélyét, hogy a küzdelem idő előtt befejeződik. A ketrecharcban rengeteg lehetőség rejlik, hiszen a harcosok különböző – sokan többel is – küzdősport alapokkal bírnak, ezeknek a stílusoknak a találkozása teszi igazán látványossá ezt a sportágat. Izgalmas látni, hogy például mire megy egymással a ketrecben egy birkózó és egy állóharc alapokkal rendelkező harcos. Egyébként érdekességképpen jegyzem meg, a legelső UFC gálák első és többszörös bajnoka a brazil Royce Gracie többször is meglátogatta gáláinkat Budapesten, mint díszvendég, ilyenkor edzést is tartott már a TEK állományának. Ő egyébként jelenleg a Bellator rendezvénysorozat nagykövete is.

Hazánkban már három sikeres Bellator gálát is rendeztek. Annak idején mennyire volt nehéz rávenni a szervezet vezetőit, hogy Budapest is helyszínek között szerepeljen?

A Bellator tulajdonját birtokló ViacomCBS az amerikai piac meghódítása után hoztak egy döntést, hogy Európában is szeretnének rendezvényeket szervezni. A szóba jöhető városok – például London, Milánó, Belfast – között Budapest is helyet kapott, a személyes kapcsolataink és a szervezési tapasztalataink (K-1 European League, K-1 Magyar Nagydíj, TEK Gála rendezvények) miatt pedig minket választottak a helyi partnerként. Nagy sportdiplomáciai eredménynek könyveljük el ezeket a gálákat, és nem titok, ha nincs a járvány talán már a negyediket is tető alá hoztuk volna. Tagja vagyok a Bellator európai szervezőbizottságának is, így mindent megteszek, hogy ez a kiváló versenysorozat, amelyet több, mint 144 országban mutattak be, ismét a magyar fővárosból jelentkezhessen. De természetesen hiába a jó kapcsolatok, ez elsősorban üzlet, ha nem jól hajtjuk végre a szervezést, nem sikeres a gála, akkor nem adnak lehetőséget csak azért, mert ismerjük egymást. Itt bizonyítani kellett minden szinten. Közben szerencsére olyan magyar tehetségeket is sikerült megmutatnunk a Bellator vezetőségének, akikben komoly potenciál rejtőzik.

Borics Ádám és ifjabb Növényi Norbert a két húzónév közülük. Velük mennyire tervez a Bellator, eljuthatnak-e címmeccsig a promóciónál?

Mindkét fiú bizonyította a kiváló stílusával és eredményeivel, hogy komolyan kell velük számolni. Norbi már társ-főmérkőzést is vívott tavaly a milánói gálán. Kiváló gymekben edzenek klasszisok között, minden adva van náluk a sikerekhez. Amennyiben a helyzet megengedi, hogy ismét gálát rendezzünk a fővárosban, biztos vagyok benne, önmagában csak a két magyar fiú meccsei is garantálnák a telt házat.

Ha már a következő gálát említi, van rá esély, hogy egyszer a Főnix Csarnok adjon otthont egy ekkora kaliberű Bellator rendezvénynek?

Igen, hiszen Debrecenben rengeteg nemzetközi K-1, Kick-box és boksz verseny volt már eddig is, a cívisváros pedig mindig kiváló gazdája volt ezeknek az eseményeknek. A mai technológiai világban szinte mindegy, honnan veszik át a közvetítéseket, igazából a megfelelő csarnok, és az azon belüli függesztés-technológia a kritérium.

Milyen kapcsolatot ápol egymással az UFC és Bellator?

Nyilvánvalóan konkurenciái egymásnak, mindkét szervezetnek a célja az, hogy kiváló harcosokat toborozzon, minél színvonalasabb rendezvényeket, mérkőzéseket rendezzen, és a nézettséget, a mutatószámokat növelje. A két promóció közötti átjárást viszont támogatják, megértik, ha egy harcos az egyik szervezetnél megakad, vagy már nincs olyan fejlődési lehetősége, akkor válthat kapva egy újabb esélyt, hogy ismét felfelé íveljen a karrierje. Nagy neveknél is van erre példa: a nemrég az UFC-ben bemutatkozott a háromszoros Bellator-bajnok Michael Chandler, vagy a másik irányban Cris Cyborg, aki mindkét szervezetnél bajnok lett.

Valaha létrejöhet egy Bellator versus UFC gála?

Ez a kérdés gyakran foglalkoztatja az MMA rajongóit. A két promóció vezetője, Scott Coker és Dana White jól ismeri egymást, szoktak is beszélni, de szerintem ennek jelen pillanatban nincs létjogosultsága. Elképzelhető, hogy a két márkának nagyobb presztízsveszteséget okozna egy ilyen gála – amely aztán továbbgyűrűzne – annál, hogy megérje kielégíteni a nézők kíváncsiságát.

Conor McGregornak lehetne helye a Bellatorban azután, hogy az ő neve összeforrt az UFC-vel?

Conor a korábbi imidzsével olyan érdeklődést váltott ki, olyan nézettségi adatokat produkált az UFC, mint semelyik harcos a szervezeten belül. Ez az attitűd és hírnév az egész MMA-nak rengeteget jelentett, mondhatjuk, hogy új szintre emelte a ketrecharcot, amiből a különböző promóciók – ha jó döntéseket hoztak – is profitáltak. Az ír az utóbbi meccsein egy másik, emberibb arcát mutatta meg, amely valószínűleg sokak szemében szimpatikusabb is. Én úgy vélem, Conor a legutóbbi veresége után nyitva hagyta az ajtót, látjuk még a ringben, de ez elsősorban rajta múlik, hogy fel tudja-e, fel akarja-e szívni még egyszer magát. Nem gondolnám, hogy ez pénz kérdése lenne, hiszen gazdag ember, sokkal inkább belső motiváció. A Bellator nyilván örül minden olyan rangos versenyzőnek, aki nálunk akarja megméretni magát. Nem árulok el vele titkot, két éve McGregor edzője, John Kavanagh és Scott Coker, a Bellator elnöke már ültek egy tárgyalóasztalnál, de hogy akkor miről volt szó, nem hozták nyilvánosságra, csak egyetlen egy képet osztottak meg a Twitteren. Az biztos, hogy a kommunikáció megvan, de sok múlik azon, hogy az ír sztár mit akar.

Terveznek-e valamilyen küzdősport gálát 2021-re?

Igen már elkezdtük az előkészületi munkákat a TEK Gálára, ha majd az akkori egészségügyi helyzet ezt lehetővé teszi, akkor november 20-án kerül megrendezésre. A TEK Gála 2012 óta a legnagyobb hazai küzdősport seregszemlévé nőtte ki magát, amire a belépés ingyenes. A napi programban 6 szabályrendszerben több mint 300 amatőr versenyző méri össze tudását majd este profi K-1, MMA gálával záródik a rendezvény. Reméljük, addigra már lehet tömegsport rendezvényeket rendezni nézők részvételével.

Molnár Szilárd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában