atlétika

2021.03.05. 10:00

Kozák Luca és Kerekes Gréta is jó formában várja a kontinensviadalt

Kezdetét vette az európai fedett pályás atlétikai szezon legfontosabb viadala, a toruni Eb.

Budapest 20200223 Atltika 2020 Fedett plys orszgos bajnoksg OB Fot Trk Attila Nemzeti Sport Kerekes Grta Kozk Luca

Fotó: Török Attila / Nemzeti Sport

A végül 21 fős magyar delegáció már kedden útnak indult Lengyelországba, amely nem volt teljesen zökkenőmentes. A repülést tesztelés előzte meg, csak ezt követően szállt fel a gép, kizárólag csapatagokkal az utastérben. A lengyelországi landolást követően a helyiek közölték, hogy az ottani gyorsteszt elvégzését csak egy óra múlva tudják elkezdeni, majd következett a feketeleves: az eredményekre egy parkolóban kialakított zónában keltett várni órákig, így végül csak este fél tíz körül értek a szállásra a sportolók. A csapat nincs buborékban, de értelemszerűen igyekeznek a lehető legminimálisabb érintkezést is kerülni az idegenekkel, amelyben „nagy segítséget” jelent, hogy a delegáció kijelölt szállása kis túlzással a világ végén található.

A hajdúsági színeket a Debreceni Sportcentrum-Sportiskola két női gátas kiválósága, Kozák Luca és Kerekes Gréta képviseli majd. Számukra szombat 12.10-től kezdődik meg az Európa-bajnokság érdemi része az első körrel, amelyből a vasárnapi középdöntőbe, majd onnan a fináléba lehet bekerülni.

Kozák Lucát két éve egy sérülés fosztotta meg a döntőbeli szerepléstől, pedig 7.97-tel új országos csúcsot repesztett az elődöntőjében. Emiatt most még inkább felspannolva várja az Eb-t.

– Az edzéseken elvégeztük a tervezetteket, jó formában érzem magam, szeretnék a döntőbe kerülni. Nagyon sűrű a mezőny, így ez egyáltalán nem lesz könnyű, ha az egyéni csúcsom körül – talán kicsit jobbat is – tudok futni, az már megfelelő alap lehetne egy jó szerepléshez. A fináléban pedig már bármi lehet, ott a pillanatnyi állapottól függ majd szinte minden – fogalmazott a 24 éves magyar csúcstartó.

Kerekes Gréta számára szép emlék a legutóbbi fedett pályás Európa-bajnokság, hiszen Glasgow-ban ötödik lett, idén is egy remek eredmény elérésére készül.

– Az edzések azt mutatják, hogy a forma jó, fizikálisan rendben vagyok és a mentális részével is sokat foglalkoztam. Amit lehetett mindent megtettem, így izgalommal és örömmel várom a futásomat. Úgy vagyok vele, hogy egy Eb-n csak a helyezés számít, minél előrébb végzek az hozza a jó időeredményt is – fogalmazott Kerekes. A 28 éves gátas azt is elmondta, annyira erős a mezőny, hogy szó sem lehet biztonsági futásról, minden futamot teljes erőbedobással kell teljesítenie mindenkinek, mert valószínűleg milliméterek fognak dönteni a célba érkezéskor.

A 60 méter női gát döntőjét vasárnap 17.15-től rendezik, remélhetőleg mindkét debrecenivel a rajtvonalon.

Molnár Szilárd

A 60 m női gát tervezett programja:

Szombat:

12.10: első kör

Vasárnap:

13.20: középdöntők

17.15: döntő

18.01: dijkiosztó

A résztvevő magyar sportolók névsora:

Kerekes Gréta (60 méter gát) Debreceni Sportcentrum

Kozák Luca (60 méter gát) Debreceni Sportcentrum

Nguyen Anasztázia (60 méter) MTK Budapest

Nádházy Evelin (400 méter) Gödöllői EAC

Wagner-Gyürkés Viktória (3000 méter) Ikarus BSE

Lesti Diána (távolugrás) TSC-Geotech

Krizsán Xénia (ötpróba) MTK Budapest

Nemes Rita (ötpróba) Diósgyőri VTK

Boros Bence (60 méter) Szolnoki MÁV SE

Illovszky Dominik (60 méter) Budapesti Honvéd SE

Máté Tamás (60 méter) FTC

Huller Dániel (400 méter) Városi Sportegyesület Dunakeszi

Kazi Tamás (800 méter) FTC

Vindics Balázs (800 méter) UTE

Kiss Gergő Xavér (1500 méter) SVSE

Pápai Márton (1500 méter) Gödöllői EAC

Szögi István (1500 méter) SVSE

Baji Balázs (60 méter gát) Budapesti Honvéd SE

Szeles Bálint (60 méter gát) Egri SSE

Jankovics Dániel (magasugrás) MTK Budapest

Pap Kristóf (távolugrás) FTC

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában