Ifjú titánok az arénában

2021.03.05. 10:53

K. Szabó Gabriella beleszületett az atlétikába

A fiatal sportoló idővel szeretne világszinten a felnőttek között is a legjobbak közé kerülni.

Gabriella mindig jól érzi magát az atlétikai pályán | Fotó: Molnár Péter

Utánpótlásszinten itthon évek óta a legjobbak között van, idén pedig a februári fedett pályás atlétikai OB-n már a felnőttek mezőnyében jelezte K. Szabó Gabriella, a Debreceni Sportcentrum-Sportiskola (DSC-SI) ifjú futója, hogy rövid időn belül átrajzolódhat a magyar középtávfutás ranglistája. Gabi 800 méteren (2:08.44) és 1500-on (4:25.55) is élete legjobbját futotta, ami a rövidebb távon a kiváló negyedik, míg a hosszabbon az ugyancsak remek ötödik helyet jelentette.

Több sportot is kipróbált

K. Szabó Gabriella, a futás
szerelmese | Fotó: Molnár Péter

Gabriella gyakorlatilag beleszületett a sportágba, hiszen szülei is kiváló atléták voltak. Édesapja, K. Szabó Gábor – aki egyben edzője is – közép- és hosszútávfutó volt (több magyar csúcsa jelenleg is érvényben van), míg édesanyja, Perényi Gabriella sprinter és gátfutó volt ugyancsak szép eredményekkel. Kötődésükből kifolyólag a család szerette volna, ha Gabriella majd idővel sportol, és hiába a remek gének, szülei egyáltalán nem erőltették az atlétikát, azt szerették volna, ha magától találja meg azt a sportágat, amelyben otthonosan érzi magát. Ennek megfelelően gyermekként sok mindent kipróbált: tornázott, néptáncolt, úszott, sokáig kosarazott, és mellette persze szüleit is elkísérte az atlétikai pályára. – Nagyjából 8 éves koromtól jártam atlétikai edzésre, de mivel párhuzamosan kosaraztam is ezért eleinte inkább csak futkároztam, játszottam a többiekkel – emlékezett a kezdetekre Gabi. – A sportág miliője azonnal megfogott, de csak később kezdtem el komolyabban érdeklődni iránta.

„Amikor eldőlt, hogy az atlétika az én sportom, síkfutás helyett eleinte magasugrottam és gátaztam, mindkettőt nagyon szerettem és sokáig is csináltam.”

Ezek jó hatással voltak rám, hiszen olyan mozgáskoordinációt, különböző futótechnikai elemeket tudtam áthozni, amelyek azoknál nincsenek meg, akik rögtön középtávfutással kezdenek. A gátfutás alapvetően is lényeges, mert olyan izomcsoportokat mozgat meg, olyan izomerőt ad, ami nagy előny lehet egy versenyző számára a jövőben – mutatott rá a sportoló.

Egyenletes tempóban

Az ízig-vérig debreceni Gabriella emlékei szerint az első megmérettetése egy cívisvárosi nemzetközi atlétikai verseny volt, ahol gátfutásban és magasugrásban tette próbára a tudását. Amellett, hogy remekül érezte magát, utóbbi számban dobogóra is állhatott, ami nagy lökést adott a fiatalnak. Idővel már összetett versenyeken is indult, majd fokozatosan elkezdet síkot futni, ez vezetett odáig, hogy ma már középtávfutónak mondhatja magát.

Fő száma a 800 méter síkfutás, ám ehhez az út a 400 méter gáton át vezetett, például ebben a számban jutott ki a 2017-es győri EYOF-ra, az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra. A 400 gátazás mellett egyre inkább a 800 méter síkra terelődött a figyelem, tavaly óta pedig az 1500-zal is komolyabban foglalkozik a DSC-SI reménysége, bár úgy vannak vele, hosszabb távokat ráér majd később is futni.

– Nyolcszázon arra törekszünk, hogy a kétszer 400 méteres kör ideje minél közelebb legyen egymáshoz: tehát egyenletes tempóban fussam a táv nagy részét, és a végén – ha még maradt az emberben annyi – fokozatosan növeljem az iramot – magyarázza Gabriella. – Az első 400-ra mondhatjuk, hogy könnyű, mert egy 60-62 körüli időt ritmusból le tudok futni; 400-600 között jön a holtpont, ahol elkezd az ember a fáradtság miatt lassulni, még ha ezt nem is érzi úgy – tudatosan törekszem arra, hogy ezt a kritikus 200 métert úgy fussam meg, hogy ne legyen visszaesés a teljesítményemben. Az 1500 méter majdnem dupla táv, ott meg inkább előtérbe kerül a taktika, és a futamon belüli rivális is több. Ott is egyenletes tempót kell futni, de ezen a távon még több tapasztalatra van szükségem ahhoz, hogy minden klappoljon.

„Versenyek közben igyekszem kisandítani az időmérőre, de mivel nincs mindenhol, általában bekiabálják nekem az időt, de azt nem mindig szoktam hallani, mert a verseny hevében nem feltétlenül a hangokra koncentrálok”

– mosolyog. A céltudatos Gabriella a tanulást sem hanyagolja el. Tavaly is kitűnő tanuló volt, idén is erre törekszik, hiszen ez az utolsó éve a Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnáziumában. Jó a monotonitástűrő képessége, amely a középtávfutás mellett a tanulásban is segíti őt. Hálás az iskolájának, mert az intézmény remek partner abban, hogy sportolhasson a tanulás mellett, ez számára egy olyan plusz, ami nagyban hozzájárul ahhoz, hogy zavartalanul tudjon felkészülni a versenyekre. A fiatal az ősztől a Debreceni Egyetemen szeretné folytatni a tanulmányait, alapvetően a közgáz iránt érdeklődik – azt is írta be első helyre – de nyitott a jogra is.

Gabriella mindig jól érzi magát az atlétikai pályán | Fotó: Molnár Péter

Nincs rajta teher

– Nekem könnyebb összeegyeztetnem a civil életemet a sporttal, hiszen a legtöbb ismerősöm atlétakörökben mozog – ecseteli. – Az osztálytársaim között is sok barátom van, de a belső köröm sportolókból áll. Ez azért is szerencsés, mert így nem kell választanom aközött, hogy a barátaimmal találkozzak, vagy edzésre menjek. A koronavírus-helyzet minden szinten megnehezíti az életünket, külföldre utazni például igen problémás, így én ezt a helyzetet pluszidőként fogom fel arra, hogy még jobban fel tudjak készülni, tökéletesítsem a technikámat, és majd 20 éves koromban, vagy később, amikor majd felnőtt világversenyen indulok, akkor tudjak bombaformába kerülni, illetve teljesíteni. Tizennyolc évesen nincs rajtam teljesítménykényszer, ennek ellenére nagyon várom a junior vb-t és az Európa-bajnokságot. Mindkettőre van szintem, szeretném a legjobbat kihozni a két versenyből. Rövidtávú célom, hogy betörjek a nemzetközi mezőnybe, a későbbiekben pedig szeretnék világszinten a legjobbak közé kerülni. Nem jelent terhet, hogy a szüleim sikeres atléták voltak, sokkal inkább motivál, hogy ha nekik sikerült, akkor nekem miért ne menne? – tette egyértelművé Gabriella, hogy hisz magában és az elvégzett munkában.

MSZ

K. Szabó Gabriella legjobb eredményei

Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (2017): 400 m gát 9.hely

Ifjúsági Európa-bajnokság (2018): 800 m előfutam

Ifjúsági Atlétikai Bajnokság (2019) : 1500 m 1. hely, 800 m 1. hely

Ifjúsági Atlétikai Bajnokság (2020): 1500 m 1. hely, 800 m 2. hely

Mezei Futó Országos Bajnokság (2020): Junior 1. hely, felnőtt 2. hely

Fedettpályás Atlétikai Bajnokság (2021): 800 m 4. hely, 1500 m 5. hely

Fedettpályás U20 és U18 Atlétikai Bajnokság (2021): 400 m 2. hely, 800 m 1. hely

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában