nyüzsgő família

2020.12.24. 14:00

Kozák Luca számára az ünnep a családot jelenti

A debreceni atlétának azért is fontos a karácsony, mert akkor tud együtt lenni a szeretteivel.

Fotó: Matey István

Az év utolsó hónapja a karácsonyról és az ünnepi készülődésről szól. Nincs ez másként a Debreceni Sportcentrum-Sportiskola kiváló atlétájánál, Kozák Lucánál és családjánál sem. A 100 méter női gát magyar csúcstartóját otthonában látogatta meg a Hajdú-bihari Napló.

A fát is a Jézuska hozta

Luca egyik kutyája, Bab társaságában fogadott minket, majd miután a tacskó is „leokézott” minket, helyet foglaltunk. A 24 esztendős sportoló kérdés nélkül mondja, náluk a karácsony a legfontosabb ünnep, ugyanis ilyenkor tud összegyűlni az egész család.

Fotó: Matey István

– Én és a két öcsém – ők kosaraznak – is sportol, év közben folytonos a hajtás, hét közben edzések, hétvégén pedig meccsek, versenyek vannak. Emiatt talán a karácsony az, amikor kicsit nyugi van, és együtt tudunk lenni legalább egy-két napig. Szenteste mindig nálunk gyűlik össze a család, ilyenkor itt van nagymamám, anya húga, meg a kis unokatestvérem. Vacsora előtt megajándékozzuk egymást, majd együtt étkezünk, aztán pedig beszélgetünk, társasjátékozunk – ismertette a sportoló, aki lapunk érdeklődésére elmondta, gyermekként különösen várta a karácsonyi időszakot, hiszen az egyet jelentett a nyüzsgéssel. – Kiskoromban úgy volt a menetrend, hogy mamáék elvittek minket az egyik unokatestvéremhez, ahol volt egy kis ajándékozás és elővacsora. Aztán hazaérve szólt a csengő, és jött a Jézuska. Annak idején nálunk a fát is ő hozta,

„mikor elindultunk a rokonokhoz, még nem volt semmi, aztán visszaérve már várt minket a feldíszített fa, alatta az ajándékokkal.”

A szentestét nálunk töltöttük, másnap pedig mentünk nagymamámhoz, ahol ugyancsak rengeteg finomság várt ránk, és persze ajándékot is kaptunk.

Jól bevált menü

A többszörös magyar bajnok kérésünkre felidézte, miként is történik náluk a készülődés: mint kiderült, a sport miatt általában csak az utolsó pillanatban tudják beszerezni a meglepetéseket.

– Felnőtt fejjel már nem az ajándékok miatt várom ezt az időszakot, mostanában már inkább jelképes dolgokkal lepjük meg egymást, de ha valakinek szüksége van valami komolyabbra akkor összefogva megvesszük neki. A készülődés szempontjából mi utolsó pillanatosak vagyunk, a karácsonyfa beszerzése a fiúk feladata, az ajándékokat pedig anyukámmal ketten szoktuk felkutatni. Már túl vagyunk rajta, pedig az államvizsgám idén „belezavart” a szokásos menetrendünkbe. A fát az öcsémmel közösen díszítjük 24-én, miután hazaértem az edzésről. Évek óta a jól bevált sütőtökkrémleves, konfitált libamáj, valamint steak a menü, ami mellé sok sütemény társul.

„Természetesen odafigyelek az étkezésre, de ha ilyenkor is megvonnám a finomságokat, azzal csak rosszabbat tennék magammal.”

Edzek 24-én és 26-án is, így nem gondolom, hogy egy karácsonyi vacsora tönkretenné a felkészülésemet – mosolygott Luca az ölében elhelyezkedő Babot simogatva.

Lucáék nemcsak a karácsonyfát és a lakást díszítik fel, hanem a környezetüket is
Fotó: Matey István

Lyuk a falban

A bajnoknő egy számára kedves és egyben vicces karácsonyi történetet is megosztott lapunkkal.

– A testvéreimmel együtt elég eleven gyerekek voltunk. Egyik nap anyukám a konyhában sürgött-forgott, és feltűnt neki, hogy a két öcsém, az akkor kétéves Berci és a háromesztendős Marci nagyon csöndben van. Ha két eleven kissrác csendben van, az mindig gyanús, így bement a szobába, ahol az a látvány fogadta, hogy egy valahogy megszerzett vajazókéssel kifúrták a falat több centi mélyen. Természetesen anyu nem örült, és leszidta őket, hogy ha a Jézuska ezt meglátja, semmit nem fog nekik hozni, mert ilyen rossz gyerekek voltak. Berci kétévesen ezt nagyon komolyan vette, így igen szomorú lett, hogy nem fog kapni majd semmit. Aztán az első ajándék, amit akkor kapott, egy pantalló volt az óvodában.

„Szerintem gyerek ruhának annyira még nem örült, mint akkor Berci,”

vitte körbe, mutatta mindenkinek, hogy csak hozott a Jézuska valamit.

A kiváló gátas idén nemcsak a karácsonyt ünnepelheti meg a szeretteivel, hanem azt is, hogy a Magyar Atlétikai Szövetség a DSC-SI gátfutóját választotta meg az év atlétájának köszönhetően annak is, hogy augusztusban 12.71-et futva megdöntötte Siska Xénia 1984 óta fennálló országos csúcsát 100 méter gáton.

Fotó: Matey István

Megtisztelő

– Nagyon boldog vagyok, hogy a szövetségben engem láttak idén a legjobbnak. Megmondom őszintén, kicsit csalódott lettem volna, ha nem én nyerem a díjat, mert jól teljesítettem. Megtisztelő, hogy Márton Anita „egyeduralkodása ” után én lettem a következő év atlétája. Ez azt mutatja, a szakemberek is úgy látták, jó úton haladok a kitűzött cél felé. Az elismerésből pluszerőt tudok meríteni a jövőre nézve – mondta el Kozák Luca.

MSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában