óriási siker

2020.11.12. 23:40

Sikerült! Megint ott az Eb-n a magyar válogatott!

A nyolcvannyolcadik percig vezetett Izland, de fantasztikus hajrát követően fordítottak a mieink.

20201112 Magyarország Izland labdarúgás Nemzeti Sport Török Attila

Fotó: Török Attila / Nemzeti Sport

A magyar válogatott Izlandot fogadta az Európa-bajnoki pótselejtező döntőjében csütörtök este 20 óra 45 perctől a Puskás Ferenc Arénában. Egy koronavírus-mentes világban szinte biztos, hogy 67 ezren szurkoltak volna a helyszínen, de a hétfői szigorítások következményeként, még az a tervezett 20 ezer néző sem lehetett ott, akik már megvásárolták a jegyeiket is. Jelen helyzetben azonban annak is örülni kellett, hogy majdnem mindenki ott lehetett a csapattal. Szoboszlai Dominiket megint nem akarta elengedni a Salzburg, de aztán szerencsére kiderült, hogy fals pozitívak a társak tesztjei, így csatlakozhatott a gárdához. Kleinheisler Lászlónak viszont maradnia kellett Eszéken a klubnál előforduló fertőzések miatt, és a szövetségi kapitány, Marco Rossi sem lehetett a csapattal, hiszen pozitív mintát produkált. Csatlakozhatott viszont a kerethez Lovrencsics Gergő, aki korábban sérüléssel bajlódott, és visszatért Gyurcsó Ádám is.

Szokatlan hiba

Napra pontosan öt évvel a Norvégia–Magyarország 0–1-es pótselejtezőt követően ismét november 12-én játszott történelmi fontossággal bíró találkozót a válogatott. Gulácsi Péter, a mieink kapusa fantasztikus formában véd az elmúlt időszakban, ezt már a negyedik percben bizonyítania is kellett. Sigurdsson szöglete után Pálsson fejelt, de a magyar portás magabiztosan hárított. A tizenegyedik percben viszont Sigurdsson szabadrúgásánál nem állt a helyzet magaslatán lipcsei hálóőr, a középre tartó lövés egyszerűen átcsúszott a két keze között a gólvonal mögé. Megszerezték a vezetést a vendégek. Nemcsak a gól miatt, hanem a mezőnyben mutatott játék alapján is jobban kezdett az északi csapat. A nemzeti együttesünk az első húsz minutumban nehezen tudta átlépni a felező vonalat, ha mégis sikerült, ott sokszor pontatlan volt a labdajáratás. A következő időszakban már kezdtek magukhoz térni a magyar fiúk és többet birtokolták a labdát, mint korábban, viszont nagyon figyelni kellett a kontrákra, Finbogasson beadását Botka rúgta ki bevetődve, akrobatikus mozdulattal. Ami az egyik oldalon ment, az a másikon nem Szoboszlai is jó helyről végezhetett el szabadrúgást, de fölé szállt a próbálkozás.

A végén jött a dráma

Jóval lendületesebben kezdte nemzeti csapatunk a második félidőt, mint az elsőt, és sokat birtokolták labdát. Ennek eredményeként egy szépen felépített támadás végén Szalai Attila lőtt, de az izlandi védők blokkolni tudtak. A hatvanadik percben változtatásra szánta el magát a stáb, Fiola és Kalmár helyére érkezett Lovrencsics és Sigér. Mivel Marco Rossinak nem eltiltás miatt kellett távol maradnia a kispadtól, ezért folyamatosan kapcsolatban lehetett segítőivel, tehát valószínűleg a cseréket is ő rendelte el. Az utolsó húsz perchez úgy érkeztünk, hogy továbbra is sokat volt a labda a mieinknél, de 30-40 méterre az izlandi kaputól elfogyott az ötlet, és igazán komoly lehetőséget nem sikerült kialakítani. A találkozó legvégéhez érve még nagyobb nyomást helyezett a magyar válogatott az ellenfelére, aminek végre meg lett az eredménye. Egy nagy kavarodást követően a csereként beállt Loic Nego elé került a labda, aki a hosszúba alsóba lőtt. Kiegyenlített a nemzeti együttes. De nem álltak le a fiúk, egy ellentámadást indítottak a mieink, Szoboszlai ment a bal szélen majd középre tört és tökéletesen kirúgta a hosszú sarkot. Óriási izgalmak közepette lett vége a találkozónak, de kihúzta magyar csapat. Ez azt jelenti, hogy Magyarország ott lesz a 2021-es Európa-bajnokságon!

Bakos Attila

Magyarország-Izland 2-1

Magyarország, Puskás Ferenc Aréna, zárt kapu. Vezette: Björn Kuipers

Magyarország: Gulácsi – Botka, Orbán, Szalai A. – Fiola (Lovrencsics, 60.) , Kalmár (Sigér, 60.), Nagy Á. (Nego, 84.), Szoboszlai, Holender (Nikolics, 71.) – Szalai Á. (Könyves, 83.), Sallai

Izland: Halldórsson – Pálsson, R. Sigurdsson, Árnason, H. Magnússon – Sigurjónsson, A. Gunnarsson, G. Sigurdsson, J. Gudmundsson (Bödvarsson, 72.) – B. Bjarnason, A. Finnbogason (A. Gudmundsson, 72.)

Gólszerző: Nego (88.), Szoboszlai (91.) ill.G. Sigurdsson (12.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában