a HTE helyzete

2020.10.17. 11:30

„Emlékezni fogunk, ki maradt hűséges, és ki csapta ránk az ajtót”

A hajdúböszörményi sportélet kisebb költségvetéssel igyekszik tehetségeket nevelni.

Fotó: Napló-archív

A Hajdúböszörményi Torna Egylet több mint százéves múlttal rendelkező amatőr sportszervezet. A pandémia azonban – más klubokhoz hasonlóan – őket is érzékenyen érintette, melynek eredményeképpen egy jócskán lecsökkentett költségvetéssel folytatták munkájukat az első hullámot követő enyhítések alkalmával. A HTE jelenlegi helyzetéről a Hajdú-bihari Napló megkeresésére az egylet hivatalos közleményben válaszolt, illetve Kiss Attila elnökségi tag, a város polgármestere is megosztotta gondolatait lapunkkal.

Az elmúlt időszak nem tartogatott nagy böszörményi sportsikereket a többek között eredetileg kézilabda-, kosárlabda-, röplabda-, labdarúgó-, illetve női futsalcsapattal is rendelkező egyletnél. A HTE a pandémia miatt anyagilag szűkebb keretek közé került, így megvált női futsalcsapatának tagjaitól, míg a jobb napokat látott, tíz éve NB II.-ben szereplő futballcsapatának megye I.-es szereplése is a végéhez közeleg, az eredményeik alapján.

Visszafogott működés

– Csapatban, közösségben gondolkodunk, a lehetőségekről mindig tájékoztatjuk sportolóinkat. A pandémiás helyzet természetesen a mi életünkben is nyomot hagyott. Valljuk, hogy addig nyújtózkodjunk, amíg a takarónk ér.

„Az egyesület gazdálkodása stabil, de a működésben bizonyos határokat kellett húzni a stabilitás megőrzése érdekében, még ha ennek az is lett az ára, hogy a felnőtt megye első osztályban szereplő focicsapat nem a korábbi években megszokott szinten teljesít, vagy hogy a női NB I.-es futsalcsapat tagjai nem éltek a további egyleti lehetőségekkel”

– adta hírül a HTE.

A hajdúságiak lapunknak adott válaszukban kiemelték, működésük célja a helyi sport­élet fenntartása, a sportágak népszerűsítése, az utánpótlás nevelése a továbbiakban is. – A helyi sportolás kialakításához a pénz csupán egy szükséges eszköz, fontosabb a mozgás ösztönzése, a jó közösségek kialakítása, a helyi sportolási lehetőségek bővítése. Több profi sportoló, professzionális sportszakember nevelődött már ki az egyesületben. Az egyértelműen csapatérdek, hogy a megmérettetéseken – a legjobb eredmények elérése érdekében– mindenki hozzátegye legjobb tudását. Emellett pedig az egyéni célok is fontosak. Aki profi szinten szeretné folytatni a sportolást, természetesen tiszteletben tartjuk a döntését, lehetőségeinkhez mérten segítünk és további pályafutásához sok sikert kívánunk – áll a közleményben, amelyben a vezetőség azt is kiemelte, hogy a Hajdúböszörményi Torna Egylet egy csapat, több sportágban, több korosztályban, szakemberekkel, technikai személyzettel és egy különleges szurkolótáborral, segítőkkel, így azt értékelni csakis összességében lehet, nem szakágakra lebontva, mint például a labdarúgás.

Tudatos változtatás

Kiss Attila városvezető, a HTE elnökségi tagja szerint a pandémiás helyzet miatt elapadtak a források, de ettől sokkal komolyabb változásnak tartja azt, hogy a taoforrások feltöltésének módja is megújult. – A magyar kormány helyes felismerése útján a tao csaknem tíz éve segíti a különböző klubok, egyesületek versenysport- és utánpótlás-törekvéseit. Enélkül csak az önkormányzati és egyéb forrást tudnánk ide csoportosítani, hiszen nekünk helyi vállalkozótól származó támogatásunk nincs. A vírushelyzet miatt nem tudjuk, milyen források lesznek elérhetők a számunkra, így észszerűen kellett cselekednünk, mert nem láttuk biztosnak azt az anyagi bázist, ami a működésünkhöz szükséges. Mi nem kockáztattunk más klubokhoz képest, szerényebb körülmények között kezdtük el működtetni valamennyi szakosztályunkat. A jégkorongon és a vízilabdán kívül szinte minden látványsport elérhető városunkban, így a futballcsapat vesszőfutása nem tükrözi a teljes HTE-helyzetet.

„Utóbbinál a legnagyobb probléma, hogy a szigorítások miatt nem állt szándékunkban bizonyos játékosoknak, edzőknek több százezer forintos tiszteletdíjakat fizetni, amit ők zokon vettek, és távoztak a csapattól.”

Senkit sem kötelezhettünk arra, hogy maradjon, a financiális stabilitás érdekében pedig nem engedtünk a csökkentésekből. A női futsalcsapatot sajnálatos módon fel is számoltuk, hiszen több tízmillió forintos költséget jelentett a működésük, és a végére szinte egyetlen bevethető játékosunk sem maradt. A labdarúgócsapatunk azonban elindult a megyei első osztályban, és – bár jelenleg valóban nem rózsás a helyzet – bízom benne, hogy hamarosan belerázódnak, és javulni fog a teljesítményük. Kíváncsi leszek, hogy más klubok meddig tudják majd tartani a látszatát az anyagi magabiztosságuknak, úgy gondolom, fognak még nálunk kopogtatni a volt focistáink.

„Mi pedig a későbbi, javuló körülmények között pontosan emlékezni fogunk arra, ki maradt hűséges a HTE-hez a nehezebb időszakban, és ki csapta ránk az ajtót.”

A tao nem fog örökké tartani, és mivel helyi vállalkozói támogatást sem élvezünk, meg kellett lépni az önfenntartás felé vezető első lépéseket. A szurkolóknak több esetben elmondta ezt a klub, remélhetőleg mellettünk maradnak, a visszaesés ellenére is. Azt azonban meg kell értenie mindenkinek, a megye egyik legstabilabb gazdasági mutatójával rendelkezünk, és ebből lutrira nem engedhetünk, mert akkor a későbbiekben sokkal nagyobb baj alakulhatna ki – hangsúlyozta a polgármester.

Péter Szabolcs

Borítókép: a szurkolók egy része elfogadhatatlannak találja a hajdúböszörményi helyzetet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában