átadták az új termet

2020.09.18. 17:46

Az országban először Debrecenben lett elérhető a fénykardvívás

Az új Star Wars tematikájú teremszárny egy modern szakág otthona is lesz.

Fotó: Matey István

Átadták a Békessy Béla Vívó Klub Faraktár utcai vívócentrumának új termét. A létesítmény az országban elsőként a fénykardvívásnak is teret ad majd. Az ünnepélyes átadón Dezső Zsigmond elnök emlékplakettet vehetett át, melyet az idén 25 éves klub a sportágért tett alázatos szolgálatokért kapott.

Folyamatos fejlődés

Dezső Zsigmond az átadón mondott beszédében kiemelte, kifejezett céllal gyarapodott a létesítmény, mely a sokéves, önfenntartó és folyamatosan megújuló munka mellett a szervezett működés, az egyetemmel közös tudományos kutatások és egyéb programok, illetve az erkölcsi, pedagógiai neveléstudat miatt működhet már negyedévszázada töretlenül.

A rendezvényen az avatás mellett bemutatták annak funkcióját, illetve elnevezték a vívócentrum három teremrészét a debreceni újkori vívás három legjelentősebb alakja, Békessy Béla, Ferenczy Pál és Fülöp Gyula után. Az elnök beszédében hozzátette, a francia vívószövetség égisze alatt már működő, nemzetközileg elismert szabályok szerinti fénykardvívás az országban Debrecenben lesz először elérhető, és azt példázza, hogy a vívásnak is haladnia kell a korral. Az eseményen Kósa Lajos országgyűlési képviselő hangsúlyozta, megnyugtató látni, hogy a létesítmény fejlődése alapján még hosszú ideig a vívócentrumban tervez maradni a klub, ahol a megfelelő szakértelem, a kellő lelkesedés és infrastrukturális háttér mellett tovább gyarapodhatnak a város vívótradíciói. Csampa Zsolt a Magyar Vívó Szövetség elnöke szintén elismerését fejezte ki a kiemelkedően innovatív klub felé.

Fotó: Matey István

Példát mutatnak

A bővítések értelmében egy új vívóterem, négy öltöző, két szertár és mosdó, egy orvosi és egy fegyvermesteri szoba, egy információs pult és vívóbolt, illetve egy szülői váró is épült. A beruházás a projekt önrészén kívül 117 millió forint állami támogatásból és a klub technikai fejlesztésre és berendezésre szánt több tízmillió forintjából valósult meg. Dr. Barcsa Lajos alpolgármester szerint a vívóterem egy újabb mérföldkő Debrecen lakóinak sportéletében.

Fotó: Matey István

– A nemzet sportvárosaként szeretnénk elérni, hogy minél több lakó sportoljon, ehhez pedig minél nagyobb választási lehetőségük legyen. A klub olyan partnere a városnak, amely régóta jó gazdaként tartja fent az épületet. Ráadásul nemcsak egykori, de jelenkori sportolóik – mint például Mihály Kata, vagy Göttlinger Dániel – is kiemelkedő eredményeket tudnak felmutatni, mely jó példa lehet a kétszázötven fős klub fiataljai számára – tette hozzá az alpolgármester. Az esemény ünnepélyes szalagátvágása után fénykard-bemutató zárta az impozáns, Star Wars tematikájú terem átadását.

Péter Szabolcs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában