Európa-liga

2020.08.21. 10:56

A sorozat királyai újra a trónra kerülhetnek

A Sevilla negyedjére, az Inter pedig először nyerheti meg az Európa-ligát.

10 August 2020, North Rhine-Westphalia, Duesseldorf: Football: Europa League, Inter Milan - Bayer Leverkusen, Final-Eight, quarter-finals in the Düsseldorf Arena. Inters Romelu Lukaku cheers his goal for the 2-0. Photo: Marius Becker/dpa

Fotó: AFP-archív

Péntek este ér véget a 2020-2021-es Európa-liga-szezon az Inter-Sevilla döntővel. A kölni fináléval több szempontból is egy egészen rendhagyó idény fejeződik be. Elég azt említeni, hogy soha korábban még ennyi idő nem telt el egy-egy párharc első és második mérkőzése között, most a nyolcaddöntők esetében ez több mint öt hónapot jelentett.

Csoportelsőként

A döntőbe jutó két együttes külön utakat járt be, mivel a Sevilla a 2018-2019-es szezonban a hatodik helyen végzett, ezért az Európa-ligában indulhatott. Az andalúzok a kedvezőnek mondható sorsolást követően a papírformát igazolva elsőként jutottak tovább az APOEL-Quarabag-Dudelange hármas mellől az A csoportból. A legjobb 32 között aztán meglepően nehezen búcsúztatták a Kolozsvárt, majd a szünet után a Román már magabiztosabban léptek át. A negyed- és elődöntőkben a Wolves és a Manchester United várt rájuk, de egyik még versenyben lévő Premier League-alakulat sem tudta útját állni a Sevillának. Így az egyenes kieséses szakaszban öt mérkőzésen mindössze két kapott góllal jutottak elsőként a döntőbe.

Az Inter a Bajnokok Ligájában kezdte az európai szereplését, de pechükre a Barcelonával és a Dortmunddal kerültek egy csoportba, ahol végül a Slavia Praha előtt csupán a harmadik helyet tudták megszerezni. Az Európa-ligában tavasszal a Ludogorec ellen kettős győzelemmel mentek tovább, hogy aztán a szünet után a Getafét, a Leverkusent és – a vártnál könnyebben – a Sahtar Donyecket is búcsúztassák.

Olasz még nem nyert

A Sevilla eddig háromszoros EL-, illetve kétszeres UEFA-kupa-győztes, így összesen öt trófeával vezeti az örökranglistát a második számú európai kupa történetében. Az Inter háromszor hódította el az UEFA-kupát, viszont amióta Európa-ligának hívják a sorozatot, olasz csapat még nem tudott nyerni. A találkozó péntek este 21 órától kezdődik és az 1. FC Köln stadionjában lesz, természetesen zárt kapuk mögött. A magyar nézők a Sport 1-en tekinthetik meg élőben a finálét.

BA

Borítókép: Romelu Lukaku eddigi öt El-meccsén hat gólt szerzett

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában