kézilabda

2020.07.15. 20:51

Köstner: jól alkalmazható taktikai fegyver a kapus nélküli játék

Köstner Vilmos szerint azok a szakemberek, akik bátrabban változtatnak, rögtön alkalmazták a kapus nélküli játékot.

Gyõr 20191112 Nõi Kézilabda NB1 bajnoki mérkõzés Gyõr DVSC Köstner Vilmos Foto: Dömötör Csaba Nemzeti Sport

Fotó: Dömötör Csaba / Nemzeti Sport

Közvetlenül a riói olimpia előtt léptek életbe a Nemzetközi Kézilabda-szövetség (IHF) új szabályai, amelyekből egyértelműen a kapus nélküli játékra vonatkozó passzus – a mérkőzések során bármikor játszhat hét mezőnyjátékos, és nem kell kötelezően használni a megkülönböztető mezt – volt az egyik legnagyobb hatással a sportágra. A változtatás eléggé nagy port kavart a kézilabda világában, a szakemberek és a szurkolók is megosztottak a megítélésében. A kapus nélküli játékot először csak az emberhátrányban támadó gárdák alkalmazták, de ahogy egyre inkább elterjedt, több együttes már létszámegyenlőségnél is alkalmazta annak érdekében, hogy támadásban létszámfölényben legyenek.

Volt idő tesztelni

Míg az ötkarikás tornán az alakulatoknak úgy kellett alkalmazniuk a változtatásokat, hogy előtte élesben nem igazán tudtak tesztelni, az elmúlt négy év már elég idő volt a próbálgatáshoz és elemzéshez. Egy nemrég készült felmérés szerint – melyet hazánkban a Nemzeti Sport közölt – a kézilabdaedzők többsége egyértelműen elutasítja a kapus nélküli játékra vonatkozó szabályt, és a külföldi trénerek egységesen a hét a hat elleni játék eltörlését javasolják. A főbb indokok között felhozták, hogy unalmasabbá és lassabbá vált a játék, az edzőknek beszűkültek a variációs lehetőségei (különösen védekezésben), csökkent a játékosok kreativitása, megnőtt a sérülésveszély a kapusok körében, míg a kétperces büntetések leértékelődtek.

Csorbul a két perces büntetés visszatartó ereje

Köstner Vilmos viszont azon a véleményen van, hogy a változtatás után érdekesebb lett a játék, már az emberhátrányos helyzetben való alkalmazása is színesebbé tette a kézilabdát.

– A kapus nélküli játék női szinten az emberhátrányoknál jól alkalmazható taktikai fegyver, kiegyenlíti a két perces kiállítás miatti létszámkülönbséget – válaszolta a Hajdú–bihari Napló megkeresésére a szakember.

– Azok az edzők, akik bátrabban váltanak taktikát, vagy húznak váratlant szinte rögtön magukévá tették ezt az elképzelést is, használják a hét a hat elleni variációt. Én ezt rendszeresen alkalmaztam az elmúlt idényben is, és sokkal inkább pozitív, mint negatív tapasztalataim vannak ezzel kapcsolatban. Sok gólt lőttünk, viszont vesztett labda után talán csak kettőt kaptunk a szezonban ilyen szituációból. Azt gondolom egész mérkőzésen sem fegyelmezettségben, sem kondícionálisan nem éri el a női NB I. színvonala a folyamatos hét a hat elleni játékot. Az teljesen jogos, hogy a kapus nélküli játék alkalmazásával a két perces büntetések nem érik el azt a hatást, amit el kellene érniük a súlyosabb szabálytalanságok elkövetése miatt. Épp ezért én nem engedném, hogy folyamatosan alkalmazzák, de a létszámhátrány kiegyenlítésére, illetve a végjátékban engedélyezném, hiszen ha valaki rizikózni akar, és lehozza a kapusát azért, hogy eggyel többen támadjanak mondjuk az egyenlítésért vagy a győzelemért, hadd tegye – mondta el Köstner Vilmos.

MSZ

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában