Választás

2024.06.12. 18:00

A püspökladányi eredményhez még Orbán Viktor is gratulált

Hajdú-Bihar 5-ös számú választókerületének június 9-i eredményének értékelésére kértük Bodó Sándort. Az országgyűlési képviselő elégedett a választás kimenetelével.

Kiss Dóra

Ősztől új polgármester léphet be a hivatal ajtaján Püspökladányban

Forrás: Napló-archív

A június 9-i helyhatósági választások hoztak meglepetéseket vármegyénkben, több nagy településen is történt változás. Most a hajdúszoboszlói központú 5-ös választókerület eredményeit nézzük meg kicsit közelebbről. – Alapvetően elégedett vagyok, az tudom mondani, hogy az elmúlt évek munkájának nagyon sok helyen megvolt az eredménye. Látható fejlesztések voltak, természetesen a bajok, viharok sem kerültek el bennünket, de a polgármesterek nagy többsége tette a dolgát. Kivétel nélkül újraindultak a hivatalban lévő településvezetők, három helyen történt változás a 15-ből – kezdte az értékelést Bodó Sándor.

választás,bodó sándor, püspöklaádny, hajdúszoboszló, fidesz-kdnp
Bodó Sándor országgyűlési képviselő értékelte a választás eredményeit
Forrás: Napló-archív

A nagyok behúzták a többséget

Ebben a választókerületben Hajdúszoboszlón és Püspökladányban a polgármesterek mellett körzetekben választják a lakosok a képviselőket. – Hajdúszoboszlón Czeglédi Gyula felhatalmazást kapott a további munkavégzésre, az látszik, hogy az ellenfelei összefogtak, nehezebb mérkőzés lett ebből, mint ahogy kampány elején látni lehetett – összegezte az országgyűlési képviselő utalva arra, hogy a hajrában két kihívó is visszalépett Kerekes László (Momentum) javára. Azonban még így is Czeglédi Gyula (Fidesz-KDNP, Hajdúszoboszlói Gazdakör, MI Hajdúszoboszlóért Egyesület) kapta meg a szavazatok 48,22 százalékát, így folytathatja a megkezdett munkát. A képviselők esetében eggyel több mandátumot szereztek meg a kormánypárti képviselők. 

A minőségi munka folytatására a garancia megvan, a szükséges korrekciókat, újragondolásokat természetesen el kell végezni

 – vallja Bodó Sándor.

Püspökladányban hat polgármesterjelölt indult, végül a jelenlegi alpolgármester, Vadász Ferenc (Fidesz-KDNP) kapott bizalmat. A szavaztok 36,45 százaléka elég volt a győzelemhez, Kiss Zsigmond (Mi Püspökladányért Egyesület) 22,09, Balázs Sándor (PJE) 20,99, a jelenlegi polgármester Tóth Lajos (független) 16,4, Sass Bulcsú Ferenc (Mi Hazánk) 2,81, Mezei Béla (független) 1,26 százalékot kapott. 

Az is látszik, hogy erre országosan is odafigyeltek. Kedden a Parlament szünetében egy nagyon kedves jelenet történt velem: szembe jött miniszterelnök úr, aki gratulációját és örömét fejezte ki a püspökladányi eredmény kapcsán

– osztotta meg a honatya, aki kitért arra is, hogy Püspökladányban a többség a képviselő-testületben biztosított, azonban fontosnak tartja, hogy megfelelő párbeszéd alakuljon ki mindenkivel, leginkább a városlakókkal, de a többi politikai érdekcsoporttal is. – Püspökladány megérdemli, hogy gyorsabban haladjon, ha ehhez most már minden feltétel adott, akkor nem múlhat azon, hogy a város közélete esetleg olyan mértékben széthúz, ami kockáztathatná a gyors döntések meghozatalát és a fejlődést – szögezte le.

választás, bodó sándor, püspöklaádny, hajdúszoboszló, fidesz-kdnp
Vadász Ferenc személyében új polgármestere lesz Püspökladánynak
Forrás: Napló-archív

Egy hajszálon múlott a választás Szerepen

Kabán Szegi Emma kihívó nélkül, Nádudvaron Maczik Erika, Egyeken pedig Miluczky Attila hivatalban lévő polgármesterként kaptak újabb megbízatást Fidesz-KDNP színeiben. Az 5 ezer fő alatti települések esetében Sárrétudvariban Kiss Tibor (Fidesz-KDNP), Bárándon Kovács Miklós (Fidesz-KDNP), Földesen Jeneiné dr. Egri Izabella (független), Ebesen Szabóné Karsai Mária (független), Hajdúszováton Váradi Jenő (független), Nagyhegyesen Bajusz Istvánné (független), Tiszacsegén Szeli Zoltán (független), Hortobágyon Jakab Ádám (független) folytathatják a munkát.

Mindenkinek ki kell elemezni, hogy esetleg miért kapott kevesebb szavazatot, vagy milyen gondolatok, javaslatok hangzottak el az elmúlt hetekben, amit érdemes megfontolni. A mi térségünkben, a mi adottságainkkal nem engedhetjük meg magunknak a széthúzást, településen belül és a települések között sem. Mind a 15 kollégát mindig arra kérem, hogy próbáljanak együttműködni, jó példát mutatni egymásnak, egymást is védjék meg adott szituációban

 – húzta alá az országgyűlési képviselő.

Két kisebb településen új polgármestert választottak. Szerepen Verő Tündét (Fidesz-KDNP) mindössze 4 szavazattal előzte meg Jenei Istvánné (Független), bár hajszálon múlott, Bodó Sándor úgy tudja, nem kér újraszámlálást a regnáló polgármester. Tetétlenen is váltás lesz, itt azonban jóval markánsabb különbséggel maradt alul a jelenlegi településvezető, Borbélyné Fülöp Hajnalka (független), akit Bőr Ferenc Attiláné (független) vált le októberben.

 – Nyilván itt nem nekem kell a tanulságot levonni, de azt tudom, hogy mind a két esetben személyes problémák is nehezítették a polgármesterek munkavégzését az elmúlt időszakban. A lakosság elmondta a véleményét, a két kolléganővel még nyilván fogok beszélgetni, hiszen a munkát ez év őszéig ők fogják irányítani. Mind a kettőjüket ismerem olyan becsületesnek, hogy ezt rendesen, felelősségteljesen el fogja végezni – osztotta meg Bodó Sándor.

Korábbi, választással kapcsolatos cikkeinket itt olvashatják: 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában