Határtalanul

2024.06.12. 23:15

Potápi Árpád János: magyar fiatalok nélkül nincs magyar jövő

A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága a jövőben is mindent megtesz a Kárpát-medencei ifjúság támogatása érdekében, mert magyar fiatalok nélkül nincs magyar jövő – fogalmazott Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár a Határtalanul középiskolai vetélkedő szerdán tartott online nagydöntőjének megnyitóján.

MW

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára beszédet mond Az utazó magazin legjobb magyarországi és határon túli turisztikai szolgáltatóknak járó díjainak átadásán a Continental Hotel Budapestben 2024. június 12-én

Forrás: MTI

Fotó: Hegedüs Róbert

Az MTI-hez eljuttatott közleményben az államtitkárság azt írta:

a Határtalanul programhoz kapcsolódó középiskolai vetélkedő – amelyet évek óta megszerveznek – az idén több mint 160 ezer diákot ért el.

Idézték az államtitkárt, aki köszöntőjében úgy fogalmazott: a Határtalanul program célja, hogy minden magyar fiatal iskolás évei alatt legalább egyszer, a magyar kormány támogatásával eljuthasson a szomszédos országok magyarlakta területeire. A Határtalanul középiskolai vetélkedő küldetése hasonló: lehetőséget teremteni a fiatalok számára, hogy megismerkedjenek, összemérjék tudásukat és erősítsék a nemzeti összetartozást.

Az államtitkár gratulált a nagydöntőbe jutott 19 anyaországi és külhoni csapatnak és felkészítő tanáraiknak, hozzátéve: noha a csapatok különböző régiókból érkeznek – Erdélyből, Magyarországról, a Partiumból, a Felvidékről, a Vajdaságból, Kárpátaljáról és Horvátországból –, összeköti őket magyarságuk és közös történelmi gyökereik.

Az összegzés szerint a Határtalanul középiskolai vetélkedő nagyszabású Kárpát-medencei vetélkedősorozat, amelynek keretében a részt vevő magyarországi és külhoni csapatok történelmi, földrajzi és néprajzi kérdésekben mérik össze tudásukat. Az idei évben rekordszámú, csaknem 400 osztály jutott a középdöntőbe, közülük 19 csapat a nagydöntőbe.

A verseny első helyezettje a budapesti Eötvös József Gimnázium lett, a második a Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum és Kollégium, a harmadik a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ Eszékről.

A győztes jutalma egymillió forint osztálypénz. A második és a harmadik helyezett 300-300 ezer forint jutalomban részesül, a nagydöntős osztályok felkészítő tanárai pedig 100 ezer forint ösztöndíjat kapnak. A legjobb csapatok emellett részt vehetnek a Honfoglaló táborban augusztusban Noszvajon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában