labdarúgás

2020.06.17. 10:09

Elrajtol az angol bajnokság

A huszonnyolcadik forduló elmaradt rangadójával indul újra szerdán a Premier League.

Szalzburg Ausztria 20191210 Labdarúgás BL Bajnokok Ligája mérkõzés Salzburg Liverpool Fotó Török Attila Nemzeti Sport A képen: Mohamed Salah csapat öröm

Fotó: Nemzeti Sport-archív

A koronavírus miatt hosszú kényszerszünetre vonultak az angol első liga csapatai. A sztárokkal teletűzdelt bajnokságot sokan a világ legerősebbjének titulálják, így hatalmas érdeklődés övezi a liga visszatértét. A csapatok esélyeiről és a bajnokság utolsó kilenc fordulójáról beharangozó anyagunkban Haris Attilát, a DVSC középpályását kérdezte a Napló.

A hétvégén eldőlhet

Haris Attila
Fotó: Nemzeti Sport-archív

A Liverpool utcahosszal vezeti a tabellát a Manchester City előtt, a kékek esetleges szerdai vereségével pedig városi riválisuk, az Everton otthonában biztosíthatják be bajnoki győzelmüket a vörösök. Haris Attila, a Loki középpályása gyermekkora óta Liverpool-drukker, így hatalmas izgalommal várja a Premier League végjátékát. – Egészen fiatalon szerettem bele a Poolba az akkori csapatkapitány, Steven Gerrard játékának is köszönhetően. Középpályásként zseniális teljesítményt nyújtott, igazi példakép számomra. Azóta is figyelemmel követem a pályafutását, nagyszerű munkát végez edzőként. Amióta pedig Jürgen Klopp a vörösök edzője, egészen emberfeletti amit a srácok nyújtanak. A vírus miatt az NB I.-ben is heti két mérkőzésen szerepelnek a játékosok, és ez érezhetően kivesz az erőnkből. Ők viszont minden héten így lépnek pályára és elképesztő, hogy mennyire fáradhatatlanul teljesítenek az idények során. Ráadásul a mutatott játékra sem lehet panasz. Salah és Mané két villámléptű szélső, Firminonak pedig egy egyszerű labdalevétele is élményszámba megy. A hátsó négyes szintén remekül dolgozik együtt, le a kalappal előttük, drukkolok, hogy behúzzák a bajnoki címet – hangsúlyozta a középpályás.

Nagy a tolongás

A Liverpool elsőségéhez kétség sem férhet, a PL-cím küszöbén Klopp alakulata. A második City maradék esélyébe kapaszkodva készülhet elmaradt, Arsenal elleni rangadójára. Guardiola legénységének egyetlen újabb megtorpanás is elég lehet a serleg elvesztéséhez, sorsuk régóta nem a saját kezükben van. A harmadik Leicester viszonylagos nyugalommal várhatja a következő találkozókat, lőtávolban a manchesteriek mögött, a negyedik – még Bajnokok Ligája selejtezőt érő – helyért azonban hatalmas csata várható az utolsó kilenc fordulóban. Jelenleg Frank Lampard Chelsea-je a befutó, a kékek számára ráadásul kritikus pont a legrangosabb nemzetközi kupaszereplés kivívása. A már télen aláíró Hakim Ziyech mellé Timo Wernert is szeretnék megszerezni a londoniak, ehhez pedig jó tárgyalási alap lehet a BL-szereplés.

Hasonló a helyzet az ötödik helyezett Manchester United háza táján is. Bruno Fernandes érkezésével új lendületet adott a vörös ördögöknek, Pogba visszatérésével pedig igazi világklasszis középpálya szolgálhatja ki Rashfordékat. Azonban egy újabb Európa-ligás szezon a nyári igazolásokra szánt összeget is jócskán megrövidítheti, így Ole Gunnar Solksjaer csapata is egyértelmű célként tűzte ki a negyedik hely megszerzését.

Irány Európa?

Szakértők szerint a kiélezett csata enyhe kifejezés az idei Premier League-szezonra nézve. Ezt misem mintázza jobban, minthogy a negyedik Chelsea és a tizenegyedik Crystal Palace között mindössze kilenc pont a különbség. Az Artetával újraformálódó Arsenal, és az idei év meglepetéscsapataként tündöklő Sheffield United ráadásul egy mérkőzéssel kevesebbet játszott riválisainál. Utóbbi két csapat a Wolverhamptonnal és a Tottenhammel lehet leginkább harcban az európai kupaszereplésért. Ha a BL-re annyira nem is, az Európa-liga csoportkörében való részvételre minden bizonnyal nagy esélye van a gárdáknak. A kevésbé szemet gyönyörködtető játékot játszó Burnley és Crystal Palace, illetve a financiálisan egyre erősebb Everton pedig a háttérből figyelheti a nagyobbak csatáját, és csaphat le egy adandó alkalommal az El-helyek egyikére. Haris Attila szerint a dobogós csapatok mögött elképesztő izgalmak várhatóak a tabellán. – Nem lehet megmondani, kilenc-tíz meccs alatt hova juthatnak az alakulatok. Ettől függetlenül azt gondolom, a jelenlegi sorrend sokban nem fog változni. A Chelseaben hatalmas potenciált érzek, tele fiatalokkal és néhány olyan klasszissal megtűzdelve, mint Ngolo Kanté. A Unitedre idén is a hullámvölgyek jellemzőek, az Arsenal talán előrébb léphet, a Tottenhamben azonban nem érzek akkora erőt Mourinho alatt, hogy a Bajnokok Ligája szereplésért harcban legyenek. Az El-helyekre a Sheffield és a Wolves is könnyen odaérhet, előbbi erős védekezésre alapuló, utóbbi látványosabb támadó focit játszik – tette hozzá a játékos.

Kiesés szélén táncolva

A tabella alsó fele sem izgalommentes övezet. A tizenötödik Brightonig bezárólag mindössze nyolc pont választja el az utolsó Norwich Cityt és a középcsapatokat. A kanárik utolsó öt mérkőzésükből egyet nyertek, hasonlóan az Aston Villához, ám a birminghamiek egy mérkőzéssel kevesebbet játszottak. A Bournemouth, West Ham, Watford hármas szintén a kiesés ellen küzd, így nehéz lenne megjósolni, melyik csapat örülhet majd a bennmaradásnak a harmincnyolcadik forduló végén. Csapatunk középpályása az alsóházról is megosztotta gondolatait. – Nagyon nehéz lesz kiharcolnia a bennmaradást bármelyik együttesnek. A Southampton a 9-0-s vereségét követően összeszedte magát és a Watford is egyre szebb játékot játszik. Ha tippelnem kellene a Brighton, Bournemouth, Norwich hármast mondanám kiesőnek – említette Haris Attila.

Péter Szabolcs

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában