kosárlabda

2020.01.23. 12:29

„A lehető leghamarabb rendeznünk kell a sorokat”

A DEAC kosárlabdacsapatának vezetősége hétfőn számottevő változásokról számolt be, ennek részeként mutatták be a csapat új segédedzőjét, a legutóbb Szegeden dolgozó Andjelko Mandicsot.

Fotó: deacbasket.hu

A tapasztalt szakember Debrecenbe igazolásáról, a csapatban betöltött szerepéről, reális célkitűzésekről és Kovács Adrián vezetőedzőről is beszélt a deacbasket.hu-nak.

Miért döntött úgy, hogy elfogadja a DEAC ajánlatát?

A szegedi egy nagyon jó időszak volt, de az elmúlt hónapok nem úgy sikerültek, ahogy szerettük volna, ezért közös megegyezéssel elváltak az útjaink. Ezt követően akadtak ajánlataim vezetőedző posztra, de egyikben sem láttam a lehetőséget, így visszautasítottam azokat, utána érkezett a DEAC ajánlata a segédedzői posztra. Nagyon örültem a megkeresésnek, Debrecenben egy ambiciózus építkezés folyik, jó lehetőségek vannak a városban, fejlődőképes a csapat.

Pontosan milyen szerepe lesz az edzői stábban?

Segédedzőként az lesz a feladatom, hogy a legjobb tudásom szerint segítsem Kovács Adrián munkáját, edzéseken és mérkőzések alatt egyaránt. Az ellenfelek elemzésében és a taktikában is igyekszek majd segíteni, én mindig elmondom majd a véleményem, de a végső döntés természetesen a vezetőedzőé marad. Az első benyomásaim nagyon pozitívak, jó irányban indult el a közös munkánk, jól megértjük egymást, nagyjából hasonlóan látjuk a dolgokat.

Év elején a rájátszást tűzte ki célul a klub. Reálisnak tartja-e ennek elérését?

Milos Boriszov kiesése most egy nagy érvágás a csapatnak, igazi vezére volt a keretnek. A pótlása nem lesz egyszerű dolog, hiszen ő volt az egyik, aki húzta a csapatot, és a társaknak meg kell szokniuk, hogy nincs. A klub próbálja megtalálni a helyettesét, de ez januárban nem egyszerű dolog. A célkitűzések azt gondolom, hogy teljesen reálisak, sok meccs van hátra az alapszakaszból, még bőven elérhető a középház, vagy akár a felsőház is, az OSE elleni hazai meccs viszont biztosan nagyon hiányozni fog. Legutóbb Sopronban megvolt az esély a javításra, de a harmadik negyed nagyon rosszul sikerült, 40 pontot kapni egy negyedben még a mostani NB I.-ben is sok. A következő három meccs nagyon fontos lesz, ha legalább a két hazait sikerülne hozni, akkor újra a felsőházért harcolhatnánk.

Min kell a csapatnak leginkább változtatnia?

A legfontosabb, hogy minél hamarabb rendezni tudjuk a sorokat mind a fejekben, mind a játékoskeretben. A védekezésben kell a leginkább előrelépni. Még a Milos kiesésével is bőven van pont ebben a keretben, bárki ellen képes a csapat 85-90 pontot dobni, de ez nem elég, hátul is rendben kell lenni.

„Nemcsak a DEAC-nál, de az egész bajnokságban általános probléma, hogy nagyon sokan szeretnek zongorázni, de kevesen szeretik cipelni is azt.”

A szezon egyik legizgalmasabb DEAC meccse a szegedi vendégjáték volt, ahol akkor ön volt a vezetőedző. Hogyan emlékszik vissza arra a hosszabbítással végződő találkozóra?

Elég fordulatos meccs volt, az elején a Debrecen volt a jobb, majd a Szeged irányította a találkozót, a végén pedig hosszabbítás döntött. A rendes játékidő végén a Szedeák vezetett két ponttal, majd a DEAC támadhatott az egyenlítésért. Az utolsó támadást nem sikerült kosárral befejezniük, és szerintem már fel is adták a meccset. Ami utána következett, az egészen érthetetlen volt, a hosszabbításban pedig már egyértelmű volt, hogy ki fog nyerni. A sportban néha nagyon fura dolgok történnek, az az ominózus jelenet is ilyen volt, de ezek benne vannak a játékban.

Kovács Adrián első A-csoportos szezonja a mostani. Hogyan látja az eddigi munkáját?

Adrián nagyon szereti a kosárlabdát, ez ilyen rövid idő alatt is kiderült számomra, motivált és ambiciózus edző. Mivel ez az első vezetőedzői munkája egy profi csapatnál, még hiányzik a rutinja, de ezen minden edzőnek át kell esnie, ő is egyre tapasztaltabb, de nyilván ebben is igyekszem majd segíteni neki. Spanyolországban tanulta a szakmát, ez látszik a kosárlabda filozófiáján, és az egészhez való hozzáállásán is, szerintem szép jövő áll előtte. Ez a munka rengeteg felelőséggel, stresszel és különböző emocionális dolgokkal jár, muszáj kitartani, és nem csak olyankor, amikor jól megy. Szerintem jól fogunk majd együttműködni, nagy vonalakban hasonlóan látjuk a játékot, nagyjából ugyanazokat szeretnénk látni a pályán.

Hogyan látja a magyar bajnokságot jelenleg? A DEAC hányadik helyen áll az erőviszonyokat tekintve?

Szerintem a Szombathely picivel a többi csapat előtt van, de azt is meg kell várni, hogy a nemzetközi terheléssel együtt mire lesznek képesek tavasszal. A Körmend, az ASE és a Szolnok követi őket jelenleg, véleményem szerint ez így is fog maradni az alapszakasz végéig. Az utolsó felsőházi helyért nagy rohanás lesz, az Alba, a Pécs és a DEAC a legesélyesebbek, de nagyon sűrű a mezőny, szinte bármi megtörténhet. Nyilván az lenne a legjobb, ha a DEAC szerezné meg az ötödik helyet, hiszen akkor már garantált a rájátszás, de azt gondolom, hogy ha netán középház lesz a vége, akkor is sikerülhet az első nyolc. Ám ahogy már említettem, ehhez még sokat kell dolgozni, és a lehető leghamarabb rendeznünk kell a sorokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában