darts világbajnokság

2019.12.23. 15:59

Tudni kell kizárni a külvilágot

Orosz András arra hívta fel a figyelmet, a dartsban valójában nem az ellenfél, hanem a tábla ellen játszol.

Fotó: sport1tv.hu

Nem vitás, hogy az idei londoni PDC-darts világbajnokság szenzációja eddig a brit Fallon Sherrock szereplése. A 25 éves hölgy már azzal is történelmet írt, hogy első nőként nyert meccset a darts-vb történetében – Ted Evetts volt az áldozat –, majd ezt is megfejelve a szombati második fordulóban a 11. kiemelt osztrák Mensur Suljovicot búcsúztatta. A szőke hajú Sherrock végig magas szinten játszott, a kiszállóit pedig lenyűgöző magabiztossággal értékesítette. Az angol versenyzőt a honi dartsosok is ismerik, tavaly például részt vett a WDF által szervezett budapesti steel darts Európa-bajnokságon.

Majdnem odalett a karrierje

– Elég régóta figyelemmel követem a pályafutását, egy nagyon tehetséges játékos, akinek eddig nem volt nehézségektől mentes a pályafutása – avatta be a Hajdú-bihari Napló olvasóit Orosz András, az Arany Bikák Darts Sportegyesület elnöke. – Pár éve derült ki, hogy autoimmun betegséggel küzd, amely a veséjét támadta meg. Erre szedett gyógyszereket, ami majdnem derékba is törte a karrierjét: a mellékhatásoknak köszönhetően ideiglenesen eltorzult például az arca, emiatt kapott hideget-meleget, de szerencsére kijött belőle, és mint látjuk, újra magas szinten űzi a sportot. Tudomásom szerint nem profi – fodrász a szakmája –, de elképzelhetőnek tartom, hogy ez a vb ad neki egy akkora lökést, hogy felcsap hivatásos dartsosnak – jövendölte Orosz András.

Megtört Suljovic

A darts azért szép sport, mert mindenkinek ugyanakkora esélyt ad, ennek ellenére a hölgyek tudásszintje általánosságban még elmarad a férfiakétól, de kétségtelen, hogy folyamatosan csökken a különbség. Kevesen múlt, hogy ne Sherrock legyen a gyengébbik nem képviselői közül az első, aki vb-meccset nyert, például tavaly Lisa Ashton sem állt messze a továbbjutásról.

– A hölgyek azért nem a nagyszámú közönség előtti játékhoz vannak hozzászokva, lehet, hogy a többieket korábban feszélyezte ez, de Sherrock láthatólag tudja kezelni a körülötte lévő felhajtást – állapította meg Orosz, aki azt is elárulta, őt egyáltalán nem lepte meg a brit szereplése, olyannyira nem, hogy megfogadta a győzelmét Suljovic ellen. – Eleve más helyzet, amikor egy férfi egy nővel játszik, ott a nyomás, mert ha kikapsz, az kellemetlen, és valószínűleg az osztrák fejébe is beférkőzött a gondolat, hogy veszíthet, ami nem vált a játéka előnyére. Suljovic mentálisan megtört a nyomás alatt, amit Sherrock, a szituáció és a közönség helyezett rá. Egyébként többen kifogásolták a közönség viselkedését: nos, nem mondok újat azzal, hogy vannak szimpatikus és kevésbé szimpatikus játékosok a nézők számára. Sherrock hazai versenyző, ráadásul nő, az osztráknak számolnia kellett azzal, hogy nem őt éltetik majd, ne adj' isten még fújolni is fogják. Meg is történt, és ő ettől sem tudta függetleníteni magát.

A dartsban ki kell zárni a külvilágot, mert igazából még csak nem is a másik, hanem a tábla és saját magad ellen versenyzel. Az ellenfél teljesítményére neked nagy befolyásod nincs, a te dolgod, hogy minél kevesebbet hibázz, aztán kiderül, hogy aznap az mennyire lesz elég

– nyilatkozta a debreceni dartsos.

MSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában