női kézilabda-vb

2019.12.17. 19:00

Rengeteg élménnyel gazdagodott a Loki irányítója

Bár az eredmény miatt csalódott, a debütálás miatt Vámos Petrának örök élmény marad a vb.

Kumamoto 20191204 Kzilabda 2019 nk ni Vilgbajnoksg VB Magyarorszg Szenegl Fot Kovcs Anik Vmos Petra

Fotó: Kovács Anikó / Nemzeti Sport

Összesen hat DVSC Schaeffler-játékos vett részt a Japánban megrendezett női kézilabda-világbajnokságon, az argentin Elke Karsten, a montenegrói Jelena Deszpotovics, valamint négyen a magyar válogatottból: Kovács Anna, Tóvizi Petra, Triffa Ágnes, valamint a keret legifjabbjaként Vámos Petra. A 19 esztendős irányító úgy került be a vébére utazó keretbe, hogy előtte csak az utánpótlás együtteseknél kapott szerepet válogatott szinten, Kim Rasmussen szövetségi kapitány mégis bizalmat szavazott neki, sőt a tornán is rendszeresen pályára küldte.

Tud építkezni

„Rengeteg élménnyel gazdagodtam, többségben a pozitívumok vannak, de akad pár negatív is, hiszen nem úgy sikerült a csapatnak ez a vébé, ahogy szerettük volna”

– elevenítette fel az elmúlt heteket Vámos Petra a Hajdú-bihari Naplónak. – A legfájóbb természetesen az volt, hogy nem sikerült kivívni az olimpiai a szereplést, de néha a kudarcokat is meg kell élni, tanulni belőle, hogy a legközelebb már tudjuk, mit kell tenni egy kiélezett szituációban. Úgy gondolom, ezekből is tudtam építkezni, láttam, hogy ezekben a helyzetekben mik a jó, és mik a kevésbé jó megoldások – hangsúlyozta a junior Európa-bajnok, aki számára az is nagy élmény volt, hogy olyan kézilabdázók ellen játszhatott, akikre felnéz.

Hozzátette, az elején kicsit küzdött azzal, hogy a kedvenc kézilabdázóira ne példaképként, hanem ellenfélként tekintsen, de amikor ezt letisztázta magában, onnantól nem volt probléma: a pályán mindenkiben már csak a legyőzendő riválist látta. Természetesen, amikor lehetősége volt rá, figyelte a sztárokat, hogy miként melegítenek, mit tartanak szem előtt, miként reagálnak bizonyos szituációkra, és igyekezett ellesni tőlük minden olyan trükköt, amit idővel beépíthet majd a játékába.

Végig biztatták

– A válogatotthoz megérkezve nagyon jól fogadtak a lányok, pedig előtte összesen egy edzésen vettem részt a felnőtt csapatnál – árulta el Vámos.

„Végig biztattak, támogattak úgy, hogy közben egyáltalán nem éreztették velem, hogy én vagyok a legfiatalabb, hanem partnerként tekintettek rám mind a pályán, mind azon kívül is.”

Az első összecsapásokon nagyon izgultam, hiszen a felkészülési találkozókat is beleértve ezek voltak az első mérkőzéseim a válogatottban. Dél-Korea ellen szereztem meg az első gólomat, akkor kissé megnyugodtam, hogy innentől minden jó lesz, de a világbajnokság elején ismét izgultam, hiszen egy ilyen tornának semmivel össze nem hasonlítható hangulata van. Kim Rasmussen is nyugtatott, végig azt mondta nekem, hogy itt a helyem, és csak azt játsszam, amit tudok. Örülök neki, hogy védekezésben tudtam segíteni a lányoknak, olyan visszajelzést kaptam, hogy a szövetségi kapitány is elégedett volt a saját hatosunk előtti munkámmal. Az ilyen visszajelzésekből és az ismerősök, szurkolók üzeneteiből is tudtam merítkezni, nagyon jól esett, és köszönöm, hogy ilyen sokan mellettem álltak és szorítottak nekem.

Meg kell ragadniuk az esélyt

Sajnos a magyar válogatottnak első körben nem sikerült kivívnia az olimpiai szereplés jogát, de nincs veszve minden, a jövő márciusi olimpiai selejtezőtornán még kvalifikálhatja magát a nemzeti együttes, ehhez az orosz, kínai, szerb trióból kell megelőzni majd kettőt.

– Többet vártunk magunktól, szerettük volna már most kivívni az olimpiai kvalifikációt, és amikor láttuk, hogy nincs erre lehetőség, nagyon csalódottak voltunk. Kaptunk még egy lehetőséget, és ezzel élnünk kell saját magunk és a szurkolóink miatt is. Egy sportoló életében nem sokszor adatik meg, hogy olimpián vegyen részt, meg kell ragadnunk az esélyt, és bármi áron, de ki kell vívnunk a továbbjutást. A vb-n a világelittel mérhettem össze magam, azon fogok dolgozni, hogy ezt minél többször megtehessem a jövőben. Nem éltem meg nyomásként a tornát, sokkal inkább felszabadított, hogy mindenki arra ösztönzött, kézilabdázzak a saját stílusomban. Ha esetleg nem sikerült valami, mindig biztattak, hogy csináljam tovább. Én időnként meccs közben is rágódok a hibámon, de a többiek mondták, engedjem el, koncentráljak a következő momentumra. Mostanra kipihentem magam, mert nem volt könnyű visszaállni, a nyolcórás időeltérés megviselte a szervezetemet. Keddig kaptunk pihenőt, szerdán már edzésre kell jelentkeznünk, de nincs is ezzel baj, hiszen idén még lesz egy bajnokink, januárban pedig beindul a verkli, folytatódik a nemzetközi kupa is – nyilatkozta Vámos Petra.

MSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában