ökölvívás

2019.12.17. 14:43

Pongor Zita második helyen végzett a felnőtt ob-n

A felnőtt országos bajnokságon a DVSC két bunyóssal szerepelt 2019-ben, december elején. Közülük Pongor Zita nem kis meglepetésre ezüstérmet vehetett át a nők 48 kg-os mezőnyében.

Fotó: DVSC bokszklub

A nagy reményekkel érkező Bernáth László (57 kg) viszont sérülés miatt nem tudott a dobogó közelébe kerülni – esetében a jövő év eleji Bocskai-emlékverseny a fontosabb, s hogy akkorra rendbe jöjjön teljesen. Vagyis az érem összejött a klubnak, bár nem attól akitől inkább várták.

Mint Szabó Titusz edző elmondta, Pongor Zitának elsősorban saját magát kellett legyőznie, s amikor ez sikerült, azt adta, amire képes. Az elődöntőben például egy eleinte számára nagyon rosszul alakuló mérkőzést fordított meg. Az első menetben már attól kellett tartani, hogy TKO-val nyer riválisa, Kolompár Kitti, ám a DVSC bunyósa túlélte ezt az időszakot, majd a második menettől teljesen más találkozó következett. Pongor Zita felőrölte ellenfele védelmét, és végül annyiszor talált be egyeneseivel, hogy immár az ellenfélnek kellett amiatt félnie, hogy idő előtt véget ér az elődöntő. A két teljesen különböző szakasz miatt azonban végül megosztott pontozással, de a debrecenit hozták ki győztesként.

A fináléban már jóval nehezebb dolga volt Pongornak Herczeg Virág ellen, aki ekkor már nem tudta túllépni saját árnyékát, így maradt számára a bajnoki ezüst, ami azonban – lévén nincs nagy tapasztalata az éles versenyeket illetően – jó eredménynek számít.

A másik DVSC-s, Bernáth László esete jóval prózaibb. Az egész idényét erre a felnőtt bajnokságra tette fel ugyanis. Több kiló izmot edzett magára, a stílusa is egyre inkább letisztult, az edzőmeccseken remekelt, s nagyon komoly riválisa lehetett volna a 19 éves hajdúhadházi bunyós a felnőtt mezőny legjobbjainak is.

Ám az egyik edzésen eltört az ütő kezében egy csont. Ekkor pár hét volt még a bajnokságig. Bíztak benne, hogy valami csoda folytán rendbe jön, ezért edzett, ahogy tudott, miközben gyógyult. Az országos bajnokságon aztán a negyeddöntőben az a Virbán Gábor állt szemben vele, aki korábban junior Európa-bajnokságon bronzérmet szerzett. A súlycsoport egyik favoritja – s mint később kiderült, végül aranyérmese – ellen Bernáth elkezdte a meccset, de a törésből még éppen csak gyógyult keze nem bírta, így repült a törülköző. Edzője utólag elmondta, hogy előzetesen bíztak egy jobb sorsolásban, hiszen lett volna olyan a mezőnyben, aki ellen „fél kézzel„ is lett volna esélye Bernáthnak, meg egyébként is úgy voltak vele, a bunyós próbálja ki magát, ne adja fel előre. Szabó Titusz: „amíg azt láttam, hogy távol tudja magától tartani a riválist, hagytam, hadd bunyózzon, meglátjuk mi lesz, de amint észleltem, hogy ez nem megy feladtam, hiszen a Bocskait is veszélyeztetnénk egy rásérüléssel.”

A nagy reményekből tehát ezúttal egy szerencsétlen sérülés miatt semmi se lett, pedig aki látta Bernáthot az utóbbi időben látta rajta a kicsattanó erőt és az elszántságot. Megpróbálta így is, ám 2020-ban, egy edzője szerint tökéletes felépülés után ismét bizonyíthat.

Koppányi Szabolcs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában