Tájfutás

2019.07.13. 13:03

Másnap már örült az ezüstnek a szoboszlói futó

A tájékozódási futás egyik szépsége, hogy a versenyzők először a helyszínen szembesülnek a tereppel.

Fotó: olvasói fotó

Remekül szerepeltek a magyar fiatalok a fehér­oroszországi Grodnóban megrendezett tájékozódó futás ifjúsági Európa-bajnokságon, június 27. és 30. között. Gárdonyi Csilla és Jónás Ferenc személyében normáltávon az ifi lányoknál és fiúknál is magyar bajnok állhatott a dobogó tetejére, de emellett még 3 ezüst- és két bronzérem is került a tarsolyba, az éremtáblázaton hazánknak a harmadik helyet eredményezve.

Mindent kiadott

A sikereknek hajdúsági főszereplője is volt, hiszen a 18 esztendős Szabó Marcell sprintben és váltóban is ezüstérmet szerzett. A Hajdúszoboszlón nevelkedett fiatal egyéniben mindössze egy másodperccel maradt el az első helyezett lengyel Stanisław Kurzyptól.

A kép jobb oldalán Szabó Marcell az ezüstös váltó tagjaival

– Előzetesen azt a célt tűztem ki, hogy magamhoz képest minél jobbat fussak. Számítottam arra, hogy a sprintben leszek a legjobb, ott a pódium lebegett a szemem előtt, ami szerencsére sikerült is. Kiadtam magamból mindent fizikálisan; amikor beértem a célba és kézhez kaptam az eredményemet, nagyon megörültem. De miután az eredményjelzőről leolvastam, hogy egy másodperccel csúsztam le az aranyról, akkor mérges lettem, mert végigfutott az agyamon, hogy lefaraghattam volna még azt az egy másodpercet. Ez a bosszúság viszont csak rövid ideig tartott, másnap már teljes szívemből tudtam örülni a második helynek – idézte fel Marcell, aki idén érettségizett a Fazekas Mihály Gimnáziumban.

A tájékozódási futás egyik szépsége, hogy a versenyzők először a helyszínen szembesülnek a tereppel; időnként eltévednek, irányt tévesztenek, így általában az nyer, aki kevesebbet hibázik.

Többféle technika

Ahogy Marcell kifejtette, többféle tájékozódási technika létezik, ő általában úgymond „leveszi” a jó irányt, és azokat a tereptárgyakat figyeli, amelyek az útvonalon előfordulnak, például egy szikla vagy egy völgy.

– Rendelkeztünk infókkal a terepről, az előző évekből is voltak térképeink, egy barátom szerkesztett is egyet az útvonalról, s ezeket kielemeztük. A terep maga nem volt kifejezetten nehéz, nem a tájékozódás volt a döntő fontosságú, hanem a futásteljesítmény, s ez kedvezett.

„Nekem a sprint jobban fekszik, mint a normáltáv, utóbbin is tudok jót futni, de ezt a mostani Eb-n kevésbé sikerült megmutatnom.”

A számok közül a váltó az egyik kedvencem, általában első futó szoktam lenni, most is így történt. Ott egyszerre indítanak minket, és bizony érvényesülnie kell a fizikumnak. Felnőtt és junior szinten egyértelműen a skandináv országok dominálnak, arrafelé szinte nemzeti sportnak számít a tájékozódási futás. Mivel a váltóban csak a finnek előztek meg bennünket, az ezüstnek így még nagyobb a sportértéke – nyilatkozta Marcell.

MSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában