Programajánló a hosszú hétvégére

2024.05.17. 07:00

Pünkösdi hosszú hétvége: kihagyhatatlan programokkal vár Hajdú-Bihar

Koncertek, főzőversenyek és családi programok várják a kikapcsolódni vágyókat a következő napokban vármegyeszerte. Csokorba szedtük, milyen programokkal várnak a hajdú-bihari települések a pünkösdi hosszú hétvége alkalmából.

Bekecs Sándor

Idén a pünkösdi hosszú hétvége az Országos Gulyásversenyt

Forrás: Illusztráció / MW-archív

Szinte még meg sem száradt a lányok haján a húsvéti kölni, s a kabátzsebben is akad még a csokitojásokból, máris itt az újabb ünnep: a pünkösdi hosszú hétvége. A háromnapos pihenő ismét kiváló alkalmat nyújt a pihenésre és a kikapcsolódásra. Ez utóbbihoz adunk néhány tippet.

pünkösd, pünkösdi hosszú hétvége, programok, hajdúböszörmény, hortobágy
A pünkösdi hosszú hétvége alkalmából is alágyújtanak a bográcsoknak Hajdúböszörményben
Forrás:  Illusztráció / MW-archív

Égen és földön, éjjel és nappal várja vendégeit május 18-án Hajdúböszörmény. Napközben a Dísznövény és Ízek Fesztiválján helyi és vendég művészeti csoportok műsorai, sportbemutatók; főzőverseny, házi sütemények versenye fogadja az érdeklődőket. Este pedig Josh és Betti, valamint Dj Zales gondoskodik a jó hangulatról.

A hajdúböszörményi szombat este a csillagászat napja alkalmából is vonzó lehet. Az idén negyvenéves amatőr csillagász közösség, a Vega Csillagászati Egyesület várja eseményére az a tejútra képzeletben jegyet váltókat. A Bocskai Gimnázium előtti téren lesz meteoritsimogató és mikroszkópos meteoritvizsgálat, sötétedés után pedig a távcsöveké lesz a főszerep: az est folyamán kétszer is áthalad majd a város felett a Nemzetközi Űrállomás (ISS). 

Háromnapos pünkösdi hosszú hétvége lesz Hajdúszoboszlón

Ingyenes programokból nem lesz hiány a pünkösdi hosszú hétvégén a hajdúszoboszlói Szent István parkban. Lesz többek között kézműves foglalkozás, óriás fajátékok, a pünkösdi hagyományokat bemutató kiállítás. Szombat este Miki Mini RetrÓra interaktív, zenés táncos animáció várja a kicsiket és nagyokat, vasárnap a Szoboszló Néptáncegyüttes tart bemutatót és táncházat, vasárnap pedig – korhű bútorokkal, eszközökkel, vívással és íjászattal, illetve fegyver-és páncélmustrával – középkori forgatag fogadja a fürdővárosba látogatókat. 

Az igazi alföldi virtus sem marad a nyereg alatt ezen a hétvégén. Immár 28. alkalommal rendezik meg az Országos Gulyásversenyt és Pásztortalálkozót. Május 18-án gyűlnek össze az ország számos pontjáról érkező gulyások a hortobágyi Pusztai Állatparkban, hogy a pénteki nap selejtezői után szombaton a legjobbak a nagyközönség előtt is számot adjanak mesterségbeli tudásukról. A főbb versenyszámok, melyek mindennapi munkájuk során előforduló feladatokból tevődnek össze a következők: marhakifogás, vízhúzás, pányvadobás, gulyásbot és karikás ostor használat. A kétnapos Gulyásverseny elmaradhatatlan záróakkordja minden évben a közreműködők és a közönség közös csergetése.

pünkösd, pünkösdi hosszú hétvége, programok, hajdúböszörmény, hortobágy
Hajdúszoboszlón igazi középkori hangulat is várja az érdeklődőket
Forrás:  Illusztráció / MW-archív

Gasztro- és kulturális programok a pünkösdi hosszú hétvégén

A gasztronómia kedvelői a vármegye északi részében is találhatnak finom falatokat. Szombaton rendezik meg a Görbeházi Ízek Napját a helyi piactéren, ahol a helyi és vendég művészeti csoportok műsorai mellett főzőversennyel, ingyenes vércukorszint- és vérnyomásméréssel és operett előadással is készülnek a szervezők. 

Terelőversenyt szervez a hajdúhadházi vásártérre a város önkormányzata a Duna-Tisza Pásztorkutyás Hagyományőrző és Sport Egyesület együttműködésével. Május 18-án magyar pásztorkutyák terelőversenyével, hobbikutya-szépségversennyel és slambucfőző-versennyel is várják az érdeklődőket. Kísérőprogramként lesz többek között népi játszótér, kézműves foglalkozás, néptáncműsor és népzenei koncert.

Tégláson tájház-megnyitóval várják a pünkösdöt, május 18-án a Pozsár Gyula utcában nyitják meg a nagyközönség előtt „Csécsi-házat”. Az érdeklődőket Tasó László és Szabó Csaba köszönti, a kiállítást Magyari Márta muzeológus, néprajzkutató és Kerekes-Bíró muzeológus nyitják meg. A vendégeket ételkóstolóval, játszóudvarral és kézműves foglalkozással is várják a szervezők. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában