Helyi kultúra

2024.01.16. 11:30

Megemlékezés és koszorúzás Mihai Eminescu tiszteletére Körösszegapátiban

Vmirjáncki József

Forrás: Vmirjáncki József

Körösszegapáti s ortodox egyház parókiájának udvarán, a templom főbejáratával szemben található Mihai Eminescu költő bronz mellszobra. A szobrot 2000. november 3-án a nagyváradi egyetem ajándékozta a település ortodox egyházának. Ezt a szobrot azóta évente két alkalommal, január 15-én, a költő születésnapjának környékén és halálának évfordulóján, június 15-én koszorúzzák meg. 

Vasárnap, az évfordulót megelőző napon a helyi ortodox templomban gyülekeztek hívek. A település lakosain kívül voltak érkezők Nagyváradról, Aradról és Gyuláról, de az ünnepi istentiszteleten részt vett a Magyarországi Román Ortodox Püspökség püspöke, Siluan Mănuilă atya, valamint Kozma György, a Magyarországi Román Országos Önkormányzat elnöke, illetve Netye Bertold, és Pál Árgyelán Elvira alelnökök.  

Az ünnepi misén Siluan Mănuilă celebrált, majd a román költészet legnagyobb alakjának születésének 174. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést. A püspök beszédében Petőfihez hasonlította Mihai Eminescu személyét, munkásságát, a román költő verseit a világ több nyelvére is lefordították.  

A település ortodox templomában az egyházi szokásoknak megfelelően egy kis asztalkán virágcsokrot, égő gyertyákat, fonott kalácsot, üveg bort helyeztek el az elhunyt fotója mellé. Végül megkoszorúzták a templom kertjében található szobrot.

Megemlékezés és koszorúzás Mihail Eminescu tiszteletére Körösszegapátiban
Forrás: Vmirjáncki József

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában