Színházi együttműködés

2023.12.20. 14:27

Az előadóművészet összehozza a debrecenieket és a nagyváradiakat

Virtuális technológiát is bevetettek a kulturális projekt megvalósítása során.

Kosztin Éva

Egy kis ízelítőt is adtak a virtuális élményekből

Forrás: Molnár Péter

Projektet zártak a debreceni Latinovits Színházban december 20-án, az InterregRománia-Magyarország Programjának keretében. 

– Hivatalosan lezárul a projekt, de ezzel nem ér véget a két határ menti régió közötti közös kreatív gondolkodás – biztosította a térségek további együttműködéséről a megjelenteket Puskás István, Debrecen alpolgármestere a rendezvényen.

A „Román-magyar határon átnyúló kulturális inkubátor az előadóművészetek számára” elnevezésű pályázat céljaként a két nem nemzet közös kulturális értékeinek megőrzését, átadását és fenntartható alkalmazását, kulturális események számára közös terek kialakítását, illetve turisztikai látványosságok kiterjesztését fogalmazták meg. A Csokonai Színház vezette projektet Debrecen önkormányzata és a nagyváradi Szigligeti Színház valósította meg.

Debrecen Puskás István haon
Puskás István alpolgármester ismertette a részleteket
Forrás: Molnár Péter

Fiataloknak is

– Az előadóművészet, és azon belül is a színház állt a fókuszban, előadások, műfordítói és színészmesterség workshop sorozatok zajlottak a projekt keretein belül a határ két oldalán élő közösségeket összehozva. 

Egy olyan izgalmas megoldás is született, mint a virtuális technológiával működő, Debrecen és Nagyvárad színháztörténeti és kulturális dialógusát segítő élmény, amivel elsősorban az ifjabb korosztályt invitálják, hogy legyenek részesei az előadóművészet életének

 – mondta az alpolgármester, aki a számokat is ismertette. – A 80 százalékban európai uniós támogatásból, 15 százalékban hazai társfinanszírozásból és 5 százalékban önerőből származó költségvetés összege egészen pontosan 12 millió 841 ezer 586 euró és 99 cent volt.

– Jövőre jöhet a következő projekt – mondta végül, ezzel is boldog új évet kívánva a résztvevőknek.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában