Nyári akadémia

2023.08.11. 16:34

Debrecenben töltekeznek a jövő magyar színművészei

Az SZFE nyári akadémiája Debrecenben, a Csokonai Nemzeti Színházban nyílt meg augusztus 11-én, péntek délután.

Szakál Adrienn

A megújult teátrumban nyílt meg hivatalosan a nyári akadémia

Forrás: Czinege Melinda

Egy hétig Debrecenben és Debrecennel ismerkednek a Színház-és Filmművészeti Egyetem, valamint a MATE gólyái. A résztvevő 144 hallgatót pénteken a Csokonai Nemzeti Színházban Mátyássy Szabolcs igazgató köszöntötte – ahogy fogalmazott – dupla örömmel, mivel ősztől nemcsak a megújult teátrum első színházi évadát, hanem az egyetem zenés színész szakos osztályát is elindítja. Bemutatta a cívisváros öt színházi játszóhelyét, színházfejlesztési beruházásait, majd úgy összegzett: 

Debrecen ezentúl egyszerre akár kétezer-kétszáz színházlátogatót is fogadhat.

A tábort immár harmadik alkalommal rendezi meg Debrecenben Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója, egyben a SZFE-t fenntartó kuratórium elnöke. Először felidézte a debreceni színház élén töltött kilenc évét, majd a hallgatókhoz szólt. 

Olyan egyetemre jutottatok be, mely Európa egyik legrégebbi színművészeti egyeteme

– kezdte köszöntőjét. Úgy fogalmazott: színházat, filmet csinálni a teremtői gesztus emberi megismétlése a mesék, történetek átadásával. Elmondta, hogy a magyar színházi és filmes élet az egyik leggazdagabb Európában, míg világszinten harmadik helyen vagyunk a színházkedvelők arányát illetően. A Covid előtti évben itthon nyolcmillió belépőjegy kelt el. Kitért arra is, hogy a színészhallgatók nagyon nehéz időszakban érkeznek a pályája a szomszédban dúló háború miatt. 

Ez a világ van most körülöttünk, melyben tanulni, tapasztalni kell – jegyezte meg.

Bagány Márton (balról), Antal Zsolt, Vidnyánszky Attila és Mátyássy Szabolcs köszöntötte a hallgatókat
Forrás: Czinege Melinda

Az inspiráló cívisváros

Felhívta a figyelmet arra is, hogy az egyetemi színművészeti képzés Magyarországon a legjobb, Közép-Európa néhány országán kívül mindenhol tandíjért lehet csak elsajátítani a szakmát.

Amikor kitaláltam, hogy a frissen felvett hallgatókat Debrecenbe hozom, azért volt, mert fontos megismerni azokat az embereket, akikkel később dolgozni fognak. Debrecen ezen belül is maga a csoda: alig lehet találni olyan költőt, írót, aki valamilyen módon ne kapcsolódott volna ehhez a városhoz. Fontos tudatában lenni azzal a kulturális körrel is, melyet a külhoni honfitársainkkal közösen alkotunk

 – mutatott rá.
Tőle Antal Zsolt, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektorhelyettese vette át a szót, aki elsőként Debrecennek a magyar történelemben betöltött meghatározó szerepét emelte ki, majd a Nagyerdő spirituális erejét, ahol majd a szeptemberben kezdő első évfolyamos hallgatók a következő napokban töltekezhetnek. Az új tanév egyben új tantervet is jelent az SZFE hallgatóinak, melyről a rektorhelyettes elmondta, olyanná dolgozták ki kollégáival az elmúlt egy évben, hogy szellemi és szakmai tartalmisága biztos és használható tudást adjon majd.

Az idei találkozóra 144 hallgató érkezett az ország minden pontjáról
Forrás:  Czinege Melinda

Kulisszajárásra invitálták őket

Bagány Márton, az SZFE Brand és Minőségmenedzsment igazgatója, a Nyári Akadémia főszervezője köszöntőjében hangsúlyozta: az SZFE és a MATE hallgatói az osztatlan képzés évei alatt nemcsak a szakmát tanulják meg, hanem a jövő értelmiségének meghatározó szereplőivé is válnak. Az elhangzottak után kulisszajárása invitálták a hallgatókat, akiknek Vranyecz Artúr és Bakota Árpád színművészek, valamint Mátyássy Szabolcs mutatta be a teátrumot.

A Nyári Akadémia az elsőéves hallgatókat megszólító tábor szakmai, kulturális és közösségépítő programokkal, Debrecen immár harmadik éve ad otthont az egyhetes eseménysorozatnak. Az idei találkozóra 144 hallgató érkezett az ország minden pontjáról azzal a céllal, hogy a szeptemberben induló tanévet csapatként kezdjék a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, valamint a MATE Kaposvári Campus Rippl-Rónai Művészeti Karán.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában