Kiállítás

2023.06.21. 20:31

Megnyílt a Déri Múzeum rég várt tárlata, a Cívisek világa

Hazánk egyik leggazdagabb gyűjteménye látható a 21. századi múzeumlátogatói igényeknek is megfelelő tárlaton.

A helytörténeti tárlaton modern terekben, digitális kiállítástámogató program, izgalmas rövidfilmek és múzeumpedagógiai foglalkozások segítségével mélyedhetünk el abban, hol gyökerezik a debreceniség

Forrás: Molnár Péter

Különös érzés agyagkancsókat, letűnt korok kereskedelmét idéző ezüstérmék, az egykor egy szarmata nő ruháját díszítő gyöngyöket fürkészve ismerős neveket – a Debreceni Ítélőtábla, Józsa, a Tócó patak – hallani, mint ásatási helyszín. Pedig a föld, amin minden nap járunk és ezért a magunkénak hiszünk, évszázadokkal ezelőtt is lakott volt.

A Déri Múzeum új, állandó kiállítása a Cívisek világa első termében az említett érzés fogott el szerdán délután, amikor megmutatták az elmúlt másfél év munkájának eredményét. A helytörténeti tárlaton modern terekben, digitális kiállítástámogató program, izgalmas rövidfilmek és múzeumpedagógiai foglalkozások segítségével mélyedhetünk el abban, hol gyökerezik a debreceniség.

Bemutatják Debrecen géniuszait

A többek között a Nagyerdő kialakulását, mai élővilágát, az 1900 óta a debreceni építkezések során előkerült régészeti leleteket, a szokatlanul nagy egykori használati tárgyakat, Rakovszky Dánielt és a város más géniuszait bemutató tárlat ünnepélyes megnyitóján Angi János, a Déri Múzeum igazgatója is köszöntötte a jelenlévőket. Elhangzott, a Magyar Géniusz és a Petőfi 200 programokkal mintegy 9 milliárd forint került be a magyar múzeumi világba, ami háromszorosa a 19 vármegyei hatókörű múzeum éves össztámogatásának. A Déri Múzeum 3-3 pályázattal nyert, a legnagyobb összeget, mintegy százmillió forintot a Cívisek világa kapta, ehhez még 20 millió forintot tett hozzá az intézmény saját forrásból és a szponzoraik révén, továbbá 15 millió forint a korai régészeti szakasz megújítását szolgálta, amelynek a fedezete a régészeti bevételből származott. 

Az igazgató név szerint mondott köszönetet azoknak a kollégáinak, akik a kiállítás építésén, anyagán, kommunikációján dolgoztak az elmúlt másfél évben.

Hasonlóképp háláját fejezte ki a tárlat létrejöttén munkálkodóknak Papp László. A polgármester az eseményen hangsúlyozta, a háborúkkal megterhelt identitásválság sújtotta Európában reménységet mutató és másoknak is erőt adni képes magatartás a saját múltunkkal, történelmünkkel, kultúránkkal, társadalmunkkal, mikroközösségeinkkel foglalkozni. Debrecenben az elmúlt évszázadokban mindig is meghatározó volt a megmaradásra törekvő, az önazonosságot erősítő mentalitás, amely mindig összefonódott a megújulás választ adva a történelmi helyzet kihívásaira. 

Azt kívánom, hogy minél többen mélyedjenek el a cívisek világában és ismerjék meg jobban a debreceni gondolkodásmódot 

– zárta beszédét.

Papp László, Debrecen polgármestere
Papp László, Debrecen polgármestere
Forrás: Molnár Péter

A jövő helyes iránya a múlttal kezdődik

Demeter Szilárd, a Magyar Géniusz Program kuratóriumi elnöke egy Térey János idézettel kezdte mondandóját. Így fogalmazott: Ahhoz, hogy Debrecen Debrecen maradjon tudnunk kell, mit jelent a cívis fogalma, miért nevezték kálvinista Rómának. Debrecen most már több önmagánál egyszerre régióközpont és végvár, emiatt a városi múzeum helytörténeti kiállítása sem lehet értéksemleges. Nem azért fontos a debreceniség, mert jobb vagy rosszabb lenne, mint a miskolciság vagy a budapestiség, hanem, mert ettől lesz Debrecen a debrecenieké. Ha megtámasztja a jelent a múlt, akkor a jövőnek is helyes irányt adhatunk.

A Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége 15 éve alakult, 120 tagja van beleértve Kárpát-medencei magyar múzeumokat is – erről a szervezet alelnöke, Cservenyák László szólt. Hozzátéve, Magyarországon jelenleg több mint 800 muzeális intézmény van, ebből 140 érte el a múzeumi rangot. Az ország vidéki múzeumai között a Déri Múzeum rendelkezik az egyik leggazdagabb gyűjteménnyel, amelyet most újraértelmezett és a 21. századi látogatói igényekhez igazította.

A köszöntők után tárlatvezetésre invitálták a jelenlévőket. A debreceniség jelenét alapozó múltat június 24-től a nagyközönség is megismerheti a Déri Múzeumban. 

HaBe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában