Kultúrtipp

2023.06.05. 16:14

Fényből építkezik a kiállítás, amelyet nemsokára megtekinthetünk Debrecenben

Fényörvény címmel nyílik kiállítás Németh Valéria keramikusművész alkotásaiból a Méliusz Juhász Péter Könyvtárban.

A tárlatot június 10-én, 14 órától Beszterczey András nagytemplomi református lelkipásztor nyitja meg, a rendezvényen közreműködik a Tarpai Református Kórus – tudatta a Haonnal a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség turisztikai és kommunikációs ágazatvezetője.

– Fényörvény – Különös szóösszetétel. Egy olyan korban, ahol szinte minden örök érték kavarogva süllyedni, majd eltűnni látszik. Az örvény, az örök körforgás ősi, egyetemes jelképe – a spirál és a svasztika közeli rokona – a mélybe húz, elmerít, de tudjuk, valamikor később a felszínre dob. Új minőséget alkot, újjáteremt. Szerintem ilyen fényörvényes időket élünk. 

Mert ha a mindennapok örvénye nemcsak a sötétségbe húz, hanem a fény felé bocsát ki új útra, abból szükségszerűen jónak kell születnie.

– vallja az alkotó a kiállításról.

Fényörvény, kiállítás, Debrecen, Haon
Forrás: Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség

– Minden alkotási pillanatomat meghatározza a fénnyel való foglalatoskodás. Semmiből nem tudom kihagyni, még ha a legsötétebb tónusú agyagokkal-mázakkal dolgozom, akkor sem. A legtermészetesebb és legősibb művészeti alapanyagra, az agyagra felvitt mázak mellet minden kerámiámon ott ragyog a lüszter tisztaságot, igazságot, jóságot, reményt sugárzó fénye. Az örökérvényű dolgok érdekelnek egy gyorsulva változó világban. 21. századi alkotóként, édesanyaként, keresztyén emberként létezem, érzékelem és gyúrom formába a minket körbe vevő és folytonosan alakító világot – élem a magam fényörvényes életét – fogalmazott Németh Valéria keramikusművész.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában