Jeles évforduló

2023.06.18. 10:39

A külföldi egyetemisták is magyar néptáncot járnak Debrecenben

Hetvenéves idén a Hortobágy Néptáncegyüttes, a debreceni agrárosok társulata – a kerek évfordulót gálaműsorral ünneplik majd novemberben.

Forrás: Hortobágy Néptáncegyüttes-archív

Mozgalmas, eseményekkel teli hónapokat tudhatnak maguk mögött a debreceni, hajdú-bihari néptáncosok. Minősítő fesztiválon mérették meg magukat, különböző versenyeken arattak szép sikereket, illetve bemutatkozási lehetőséget kaptak a néptáncosok legnagyobb országos rendezvényein. S vannak közöttük olyanok is, akik kerek évfordulót ünnepelnek, mint például a Hortobágy Néptáncegyüttes, amely hetven éve folyamatosan aktív közössége a Debreceni Egyetem népi kultúra iránt érdeklődő hallgatóinak. 

Ezen jeles évforduló kapcsán a Hajdú Online megkeresésére Kathi Annamária, a Hortobágy Néptáncegyüttes Kulturális Egyesület elnöke, valamint Énekes András Előd kommunikációért felelős táncos mutatta be az együttes múltját és jelenét.  

– Az egyik leghitelesebb dokumentum a kezdetekről Bertalan Zoltán alapító 2018-ban írt levele egy másik alapító tagunkhoz. Sajnos már egyikőjük sincs közöttünk. A levélből kiderül, hogy 1953-ban indult a Mezőgazdasági Akadémia Debrecenben, amellyel visszatért az agrár-felsőoktatás a városba – mondta Annamária. A levél tanúsága szerint abban az időben kitűzött cél volt, hogy a falura került mezőgazdászok ne csak az agráriummal kapcsolatos szakmai dolgokban legyenek jártasak, hanem az adott település kulturális életében is tevékenyen részt vegyenek, karolják fel a népi hagyományokat, a mezőgazdaságban dolgozó parasztság kulturális hagyományait. Ennek az előmozdítására az intézmény a Debreceni Népi Együttes táncosát, Bertalan Zoltánt (aki tanulója is volt az akadémiának) kérte fel egy néptáncegyüttes megszervezésére és vezetésére.

Kathi Annamária és Énekes András Előd
Kathi Annamária és Énekes András Előd
Forrás: Bekecs Sándor

Külhoni turnék, országos elismerések

Az együttes magját a kilencvenes évek közepéig az agráros hallgatók adták, a csoport a hetvenes évek közepén vette fel a Hortobágy Néptáncegyüttes nevet. A fenntartó a kilencvenes évek közepéig az egyetem volt, illetve 1976–1992 között a Mezőgazdasági, Erdészeti és Vízügyi Dolgozók Szakszervezete csatlakozott a fenntartókhoz. A Hortobágy Néptáncegyüttes Kulturális Egyesület 1996 óta működik. 

A város harmadik legidősebb néptáncegyüttese a Debreceni Népi Együttes és a Hajdú Táncegyüttes után, de országos szinten is az elsők között vagyunk. Nem sokan mondhatják el magukról, hogy legalább hetven éve folyamatosan működnek

– emelte ki András. Az elmúlt hét évtized alatt számos külföldi turnén mutatkoztak be a táncosok. Jártak többek között Jugoszláviában, Oroszországban, Spanyolországban és Olaszországban. Legutóbb 2022-ben léptek fel a közép-olaszországi Macerata megye középkori városkáiban, egy nemzetközi néptáncfesztiválon. Mindezek mellett több szakmai elismerést is begyűjtött az együttes, így például háromszor nyerte el a Kiváló Együttes címet, több alkalommal részesült nívódíjban hazai és külföldi fesztiválokon. 

A külföldi hallgatók is szeretik a magyar néptáncot 

– Az együttes tagjainak 80 százalékát adják most az egyetemi hallgatók. Mivel sokan csak az itt töltött diákévek alatt táncolnak nálunk, viszonylag folyamatosan változik a tagság, de ennek ellenére igyekszünk megtartani a tagokat. A felnőtt együttesünknek 25-30 tagja van most. A többi együttessel ellentétben utánpótláscsoportunk nincs – tudtuk meg Andrástól. Annamária hozzátette:

néhány éve indítottak egy-egy, külföldi és magyar hallgatóknak olyan csoportot is, amelyhez a kötelező testnevelést válthatják ki. Szinte egy-két nap alatt betelnek a helyek.

– Nagy az érdeklődés a külföldiek részéről. Az egyetemi rendezvényeken általunk tartott táncházakba, programokba is szívesen csatlakoznak, és látszik rajtuk, hogy nagyon élvezik. 2020-ban volt egy országos hallgatói önkormányzatoknak szóló tehetségkutató, amelynek a döntőjébe jutottunk. Az A38 hajón léptünk fel, és ott is nagy ovációval fogadott minket a közönség – osztotta meg a két táncos. 

Elmondták, a próbatermen kívül is összetart a csapat, többször szerveznek közös programokat, családi napokat. Szövődtek barátságok, szerelmek a közösség berkein belül. – A jubileumi műsorunkat november 18-án tartjuk majd az oDEonban, mely hosszú évtizedekig volt a próbatermünk. Erre várjuk s hívjuk is a régi tagjainkat, sokan vissza is jeleztek, hogy jönnek – mondta a két táncos.

BS

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában