Műemléki világnap

2023.04.18. 18:07

Hamarabb volt a Debreceni Nagytemplomban istentisztelet, minthogy az felépült volna

A műemléki világnap alkalmából a közel 200 éves épületet mutatta be programján a Debreceni Városvédő és –szépítő Egyesület.

Oláh István nagytemplomi lelkipásztor

Forrás: Kiss Annamarie

A műemléki világnap alkalmából szerveztek előadásokkal és rendhagyó tárlatvezetéssel egybekötött programot Debrecen ikonikus épületében, a Nagytemplomban kedd délután. Az érdeklődők a templomban elhelyezett kiállítási tárgyak mellett érdekes ismeretekkel gazdagodhattak a cívisváros műemlékeinek helyzetéről és az Üvegpiramisról is.  

Forrás: Kiss Annamarie

– Ha valakit megkérdezünk, hogy mi jut eszébe elsőnek Debrecenből, akkor sokaknak a Nagytemplom ugrik be, amely a város egyik legikonikusabb épülete, amelyre nagyon büszkék vagyunk. Lassan 200 éve áll a főtéren, és külön érdekessége, hogy bár 1827-ben készült el, az első istentisztelet már 1819-ben megtartották itt – emelte ki köszöntőjében Oláh István nagytemplomi lelkipásztor. A mostani eseménnyel kapcsolatban elmondta, a programok során az érdeklődők a Nagytemplom bejárása alkalmával megismerkedhetnek annak múltjával és történetének üzenetével, amely összefonódik a város történelmével is. 

Több debreceni templom is áldozatául esett az elmúlt évszázadok során a tűzvészeknek, de a város lakói ezeket mindig újjá építették és újakat is építettek. Nem véletlen, hogy a főnix szerepel mind az egyház, mind pedig a város címerében is

– fogalmazott. Hozzátette: a múlt emlékeinek, értékeinek megőrzése mellett azok átadása egyaránt feladatuk.  

Kovács Imréné, a Debreceni Városvédő és –szépítő Egyesület elnöke
Forrás: Kiss Annamarie

Kovács Imréné a Debreceni Városvédő és –szépítő Egyesület elnöke elmondta, 1984-ben döntött úgy a Műemléki Együttesek Nemzetközi Tanácsa (ICOMOS) arról, hogy április 18-át műemléki világnappá teszi. – A műemlékek a világ minden részén különféle veszélynek vannak kitéve: az időjárás viszontagságainak, az emberi gyarlóságnak vagy éppen a gazdasági érdekeknek. Ezért is nagyon fontos, hogy odafigyeljünk ezekre az értékeinkre, mert ezek határozzák meg egy-egy település arculatát, identitását, múltját – hangsúlyozta. Az egyesület évtizedek óta ünnepli ezt a napot, melynek programjait minden alkalommal más helyszínre szervezik: az érdeklődőkkel megismertették már többek között a város más templomait, a Csokonai Színházat, az Aranybika Szállót és a Cívisházakat is.  

Forrás: Kiss Annamarie

A köszöntőket követően Pataky Emőke műemlékvédelmi szakmérnök, a Debreceni Városvédő és -szépítő Egyesület szakmai alelnöke Műemlékek helyzete Debrecenben címmel tartott előadást, majd Fodor Dániel építész kalauzolta el az érdeklődőket a Nagytemplom melletti Üvegpiramis alá, ahol az építészeti értékőrzésről adott át fontos ismereteket. Végül Kósáné Dr. Nagymáté Nóra nagytemplomi turisztikai referens tartott tárlatvezetést. 

Bekecs Sándor

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában