Lesz-e folytatás?

2023.03.04. 13:16

Hamarosan újra elérhetővé válik A besúgó – debreceni gyökerű szereplők is bizakodnak a folytatásban

A napokban jelentették be, hogy március 16-tól újra látható lesz A besúgó című sorozat az új steramingszolgáltató, a SkyShowtime jóvoltából.

Váradi Gergely (balról a második) és Márkus Luca (jobbról a második) debreceni kötődésű színészek

Forrás: Pinczés-Pressing Ádám

A napokban jelentették be, hogy március 16-tól újra látható lesz A besúgó című sorozat az új steramingszolgáltató, a SkyShowtime jóvoltából. Az 1985-ben Budapesten játszódó történet nyolc epizódját 2022. április 1. és május 13. között mutatta be a hazánkban akkor induló HBO Max. A szolgáltató legnézettebb tartalma volt mindkét hónapban Magyarországon. Ennek ellenére júliusban – ötvenkilenc másik európai és egyéb műsorral együtt – „költségcsökkentés” okán törölte kínálatából az HBO Max.

A Szentgyörgyi Bálint írta és rendezte televíziós drámasorozat nézői és szereplői egyaránt döbbenten és tehetetlenül álltak a helyzet előtt. Az eddig felvett részeket két hét múlva visszakapjuk, s bár a folytatásról még nincs hivatalos információ, a második évad reménysugara az új streamingszolgáltató képében érkezik hazánkba.

A sorozatban több debreceni gyökerű fiatal színész szerepel, az egyik főszereplő, a Gerit alakító Váradi Gergely, a Pankát megformázó Márkus Luca, valamint az Antal Gábor karakterét képernyőre hívó Jéger Barnabás, mindannyian az Ady Endre Gimnáziumban pallérozódtak.

Márkus Luca, a Vígszínház társulatának tagját eredetileg két másik szerepre hívta a castingügynökség, majd Panka szövegét a helyszínen kellett megtanulnia, és végül arra választották ki. – Szokatlanul hosszan, egy éven át tartott a szereplőválogatás, rengeteg színészt meghallgattak. A Panka-casting háromkörös volt, kipróbáltak több fiú-lány párost, hogy hogyan működnek a kamera előtt – idézte fel. Mint mondta, élete meghatározó castingélménye volt, amelynek tapasztalatai a szereplőválogatásokkal kapcsolatos szorongásian is oldott. 

Elképesztő felszabadító érzés volt ilyen szintű nyitottsággal találkozni és megélni, hogy a rendezőnek mennyire fontos képbe helyezni a szereplőit a karakter tekintetében.

– tette hozzá.

Márkus Luca
Márkus Luca
Forrás: Pinczés-Pressing Ádám

A színész elmondta, a castingok mindegyike fejlődési lehetőséggel kecsegtet, már csak emiatt sem szokott nemet mondani, ha hívják. Dönteni pedig ráér később, amikor többet tud a produkcióról. – Tanulom, hogy hogyan működök ezekben bizonytalan, fura helyzetekben, amikor öt perc alatt kell egy karaktert megfogni és kitűnni azzal. Másrészt fontos találkozni az alkotókkal, mert sosem lehet tudni, milyen hozadékai lesznek a jövőben egy castingnak, még ha az adott esetben nem is én kapom a szerepet – felelte érdeklődésemre.

Értékes találkozásokkal A besúgóban való részvétel is megajándékozta Lucát. Szentgyörgyi Bálint, rendező első számú törekvése volt, hogy csapattá építse a filmen dolgozókat. Ez olyannyira sikerült, hogy a mai napig élő kapcsolatot tart a tizenkét szereplő.

– Olyan csodálatos együttállás volt az egész időszak, hogy minden pillanata maradandó. A fárasztó, késő éjszakai, hajnali forgatások nehéz pillanataiban is azt éreztem, jó, hogy közöttük vagyok. Az operatőrtől a rendezőn át, az asszisztensig mindenkivel jó volt a közös munka, és ez nagyon érezhető a sorozaton – idézte fel.

Együtt voltak akkor is, amikor nyilvánossá vált a letaglózó hír, hogy az HBO Max ejtette a sorozatot és ezzel elveszett a folytatás sansza. – Amikor megtudtuk, néhány óra múlva összeültünk és együtt figyeltük a telefonjainkat, hogy mikortól nem tudunk rákattintani. Rosszul érintett mindannyiunkat, mert megszerettük egymást és az utolsó forgatási napon már az új évad felvételeit vártuk. Igazságtalannak éreztük a döntést, hiszen elképesztő nézettséget hozott a szolgáltatónak és számos kevésbé színvonalas sorozat elérhető maradt.

Hűtődobálással indult a napja

A Demeter Gerit alakító Váradi Gergelyt szintén szíven ütötte a befejezés ténye, amiről a sorozat elérhetetlenné válása előtti éjszakán értesült. A bejelentés lelki terhe mellett, a főszereplőnek azzal kellett szembenéznie, hogy semmissé vált a munka, amivel a következő négy hónapban számolt és amire felszabadította idejét. Mindannyian a második évad forgatására készültek.
Kérésemre felidézte, hogyan élte meg a szereplőválogatást és az első évad felvételeit. A válogatásra Száva Zsolt monológjával kellett készülnie. – Jó hangulatban telt az első alkalom, ezért hamar oldódott az a feszültség, amit egy ilyen helyzet generálhat. A későbbiekben is olyan volt, mintha próbálni jártam volna, nem pedig megméretésre. 

A hosszú, egyéves folyamat során tizenötször voltam válogatáson és az elején nem tudtam, hogy Demeter Geri szerepét szánják nekem. A Vas utcában sétáltam, amikor Szentgyörgyi Bálint felhívott, hogy én játszhatom Gerit. Nem hittem el elsőre 

– mondta.

A színész számára izgalmas, alapos előkészületi időszak következett, majd az összesen 130 jelenet – nem időrendben zajló – felvétele. Az egyik legemlékezetesebb pillanat a hűtődobáspróba volt. Reggel hétkor azzal indult a napja, hogy a második emeletről dobált le Lehel hűtőket egy Ladára.

Váradi Gergely
Váradi Gergely
Forrás: Pinczés-Pressing Ádám

Jól érezte magát az egysnittes jelenetekben, mert a bonyolult koreográfiában két kamerának, nyolcvan statisztának és tíz szereplőnek kellett együttműködni hosszabb felvételeken.

– Az a feltételezésem, hogy ha jó dolgozni egy munkán, akkor az látszik a végeredményen. Ez a sorozat hordozza az emberek energiáit. Azért is van jelentősége, mert a magyar néplélekben még nem feldolgozott rész a kommunizmus, szocializmus. Most már elég távol van, ahhoz, hogy rá lehessen látni és foglalkozni vele. Sok még a teendő, de a sorozat berúgott egy ajtót és figyelmet irányított a történelem ezen szakaszára – fogalmazott.

A színészt egy szegedi próba szünetében értük el, majd egy budaörsi feladat vár rá, de a leginspirálóbb munkája a Budapesti Skizo Egyesület dzsanni című előadása, amelyet Sándor Dániel Máté rendezett. Négy szobányi díszlet közé invitálják a közönséget, amelynek tagjai testközelből nézhetik végig egy film felvételét, megvágását, vetítését. Ha pedig leemelik tekintetüket a vászonról, színházi előadást látnak, amelyet ötven fős nagyzenekar kísér, kiegészülve az operaénekesekkel.

A fiatalok e különleges koncepció alapján újabb előadással készülnek. S közben Gergely reménnyel telve várja, hogy lép-e a SkyShowtime, és lesz-e A besúgónak folytatása. 

HaBe

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában