Virágkarnevál 2022

2022.08.08. 14:59

Koncertekből sem lesz hiány, Fenyő Miklós és Horváth Tamás is színpadra lép

Több mint félmilliárd élővirággal és tizenhárom kocsival készülnek a hagyományos felvonulásra.

Forrás: Molnár Péter

Egy héten át tartó programkavalkád várja a cívisvárosba látogatókat augusztus 15. és 21. között. Az idén 56 éves Debreceni Virágkarnevál hagyományos felvonulása mellett kiállításokra, zenés-táncos eseményekre, interaktív gyermek- és családi programokra várják az érdeklődőket. A szervezők több mint fél milliárd élővirággal készülnek.

Forrás: Molnár Péter

– Nagyon örülünk, hogy két év pandémia után végre ismét a megszokott gazdagságú Debreceni Virágkarnevál térhet vissza. Egy héten keresztül, a város több pontján a hagyományos formátumú rendezvények és a kisebb kulturális csemegék is megjelennek majd – mondta Puskás István hétfőn, a rendezvényt ismertető sajtótájékoztatón. A megyeszékhely kulturális alpolgármestere kiemelte, a felvonuló virágkocsik sora egyfajta visszajelzése is annak, hogy milyen népes, összetartó és kreatív közössége van Debrecennek. – A társadalmi felelősségvállalás egy példája az is, hogy helyi szervezetek, vállalkozások, közösségek fognak össze egy-egy kompozíció megalkotásához. Kiváló lehetőséget biztosít ahhoz, hogy egymással találkozzanak és a városnak is bemutatkozzanak – fogalmazott, majd hozzátette: ez Debrecen egyik legrégibb és legnagyobb kulturális fesztiválja.

– Nagy örömünkre nemcsak a helyi közösségek jelennek meg a virágkocsikon, hanem olyan témák is, amelyek túlmutatnak a város határain. Jövőre Magyarország rendezi meg a Színházi Olimpiát, amelynek fontos helyszíne lesz Debrecen is. Ezt az eseményt népszerűsítő virágkocsi is része lesz a felvonulásnak – emelte ki az alpolgármester. Emellett megtalálhatjuk még Debrecen és Nagyvárad közös virágkocsiját is, amely a két város kapcsolatát hivatott szimbolizálni.

Ingyenes koncertek a Kossuth téren

– Óriási dolog, hogy egy több mint ötvenéves hagyománnyal rendelkező fesztivált két év pandémia után újra, teljes valójában meg tudunk rendezni. Bízom benne, hogy ugyanazzal a lendülettel telik majd el az idei Debreceni Virágkarnevál is, ahogy azt korábban a helyiek és a turisták is megszokták – fogalmazott Mészáros Réka, a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője. Elmondta, idén 13 virágkocsi vesz részt a felvonuláson, amelyhez két év után újra csatlakozhatnak külföldi tánccsoportok is, akik a világ szinte minden részéből érkeznek. A programokkal kapcsolatban kiemelte, hogy hétfőn tartják a Debreceni Ünnepi Játékok záróelőadását a Kossuth téren, amely egyben a Virágkarnevál nyitóeseménye is. Továbbá ezen a napon nyitja meg kapuit a Nagyerdei Sörkert, elkezdődnek a Táncol a város programjai, megnyílik a Magyar Sajtófotó Kiállítás és a Billufeszt is. A Galiba Gyermekfesztivál pedig több mint 200 ingyenes programmal várja majd a gyerekeket a vidámparkba. 

– A hétfői napot követően pedig elkezdődnek az ingyenes Kossuth téri programok is. Igyekeztünk minden korosztálynak kedvezni, így színpadra lép többek között a Magashegyi Underground, Horváth Tamás és Fenyő Miklós is. Augusztus 20-án pedig reggel 8 órakor egy élményfutás előzi meg a virágkocsik felvonulását – tette hozzá a szervező.  

Máthé Zsófia a Debreceni Virágkarnevál főtámogatója, a Metal-Sheet Kft. képviselője a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, számukra fontos a helyi tradíciók megóvása, a város kultúrájának és művészetének támogatása és erre biztatja a többi vállalkozást is.  

Forrás: Molnár Péter

– A Campus Fesztiválon is megjelentünk és a Virágkarnevált sem akartuk kihagyni. Nem csak virágkocsit indítunk, de fotópontokat is felállítunk a Kossuth téren és a Nagyerdei Sörkerten is – tette hozza.

A Táncol a város programon és a karneváli felvonuláson több mint 1200 hazai és külföldi táncos vesz részt. A Cseh Sörkert megújulva, Nagyerdei Sörkert (Beer by Lake) néven várja majd az érdeklődőket; az ingyenesen látogatható Galiba Gyermekfesztiválon interaktív és izgalmas színpadi produkciókkal készülnek a gyerekeknek. Mindezek mellett lesz Botanica Kertészeti Expo, Night Ride, Fények Éjszakái. A város több pontján kiállítások lesznek, továbbá számos ismert hazai könnyűzenei előadó koncertjei és utcabál is színesíti a karneváli hét programját. Augusztus 20-án 9 órakor indul a karneváli felvonulás a Rózsa utcáról, este 21 órakor pedig a Kossuth téren az István, a király rockopera keresztmetszetének koncertváltozata várja majd közönségét.  

BS

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában