Fények éjszakája

2022.08.17. 13:33

Indul a fényfestés – belestünk a kulisszák mögé

Két hónapig készítik a néhány percnyi színpompás ámulatot.

Forrás: Czinege Melinda

Csak álmunkban történhet meg, hogy a falakat, amelyek évtizedek óta szolgálnak változatlan, pasztellszínű díszletéül belvárosi sétáinknak, elönti a színáradat, s fénnyel festett virágos varázsvilággá változik a megszokott tér. Vagy a Virágkarnevál hetén. A Fények éjszakája nevű programon csütörtöktől vasárnapig minden este 21 órakor felismerhetetlenné festi 10 kivetítő a Dósa nádor teret körülvevő falakat. A fővárosi székhelyű LaLuz Visual Studio alkotói hat hete dolgoznak az állóképeken, valamint a Nagytemplom tornyaira álmodott animáción, amely az államalapítás ünnepét zárja a cívisvárosban 22 óra 30 perctől. A stúdiót irányító Megyeri András elmondta, a kreatív csapat művészeti vezetői ötletelnek és osztanak meg egymással inspirációs képeket egy-egy felkérés megvalósítása kezdetén, ha megvan a koncepció, kijelölik a művészeket, akiknek a leginkább testhezálló az adott projekt és végigkísérik a folyamatot, jobbító javaslatokat tesznek a rajzok terén. A debreceni színpompás művek három grafikus, Berta Ágnes, Csanda Erika és Jávorszky Dóra keze munkáját dicsérik. Szó szerint, ugyanis több részletet kézzel festettek, másokat digitálisan állítottak elő. 

Forrás: Czinege Melinda

A kész mű az alkalomhoz illően virágos motívumokkal teli. A Nagytemplom tornyait a szemünk láttára növik majd be a növények, a néhány perces animáció végén pillangók szállnak tova a debreceni éjben.

A mesés látványon összesen tíz-tizenkét fő dolgozik. A nagy teljesítményű analóg diavetítőket kedden este állították be a Régi Városháza mögötti téren.

Megyeri Andrástól megtudtuk, hogy a több hetes alkotás főpróbája maga a bemutató. Az elkészített színes képeket levilágítják magas minőségű filmekre, melynek a négyzetméterára közelíti a százezer forintot. Ezek újranyomására nincs lehetőség. A helyszínen a képeket elforgathatják, a vetítő dőlésszögeit igyekeznek beállítani a legjobb végeredmény érdekében, „maszkolnak”, azaz a képarányt igazítják az adott felülethez. Művészeti munkájuk eredményét ma este is láthatják az érdeklődők. 

Forrás: Czinege Melinda

HaBe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában