Színháztörténelmet írunk

2022.08.22. 07:00

Kedden kitárja kapuit Debrecen új színháza

A Für Elise előadással nyitják meg a Csokonai Fórumot; Novák Katalin köztársasági elnök is eljön augusztus 23-án.

Forrás: Napló-archív

Vajon hány sóhaj, deszkára dobbantás, végszó, újra elkezdett mondat, hány halál, hány „Ó, Rómeó”, kacaj, ima alatt használódik el egy színház? És mennyi „Jó szórakozást!”-nak kell elhangzania, hány székkarfa-szorításban levezetett nézői érzelemáradat szükséges ahhoz, hogy felavatódjon egy új teátrum? A két meghatározhatatlan idősík egyetlen biztos pontján áll az, aki augusztus 23-án belép a Csokonai Fórumba. 

Nem érdemtelenül emlegették e dátumot történelmi pillanatként; hazánkban 22 éve, Debrecenben 157 éve nem épült kifejezetten a színjátszás otthonaként szolgáló intézmény.

Az új színház ötlete egy 2005-ös városi tervezetben szerepelt először, a Fórum bevásárlóközpont mellett felhúzott épület 2009. április 29-én kapott használatbavételi engedélyt, majd sokáig várt a belső továbbfejlesztésre. Az eredetileg Latinovits Zoltán nevén emlegetett teátrum építése 2020-ban vett új lendületet. Papp László polgármester augusztusban látványterveket mutatott be a szerkezetkész épületben.

Odabent gőzerővel folyt a munka, de néhány hónap múlva az arra járók számára is nyilvánvalóvá vált a nagy léptékű fejlődés: 2021 februárjában megbontották a tetőt, hogy azon át 150 tonnányi színpadtechnológiai acélszerkezetet építsenek be a szakemberek. A 21 tartógerenda elhelyezéséhez akkora toronydarura volt szükség, hogy sávokat zártak le a Csapó utcán és napokig rendőri irányításra is szükség volt.

A sajtó kíváncsi „szemein át” 2021 szeptemberében láthatta először a nagyközönség az új színház akkori 50 százalékos készültségi állapotát. Mi is a helyszínen voltunk.

Az új intézmény végül a Csokonai Fórum nevet kapta, utalva az ikerépületen túl arra, hogy az „egyszerű” játszóhelynél gazdagabb funkciójú tér nyílik majd itt a művészek és a közönség számára. – A találkozások helye lesz, generációk, kultúrák és műfajok találkozásáé – így fogalmazott a színművészeti továbbképzések, előadások, idegen nyelvű feliratozott darabok fórumául szolgáló teátrumról az igazgató, Gemza Péter.

Ő kalauzolta körbe a legrégebbi bérleteseket a színház világnapján, március 27-én a Csapó utcai épületben. A szerencsés látogatók beléphettek a kilencezer négyzetméteres létesítménybe, amelyben három multifunkcionális, akadálymentesített színházi tér kapott helyet: a Latinovits Zoltán terem 350 fő, a Kóti Árpád terem 150 fő befogadására alkalmas, de az Aszimmetria Éttermet szintén úgy alakították ki, hogy színházi produkciók megvalósítását is szolgálhassa. A nézők egy előadást is élvezhettek.

A Csokonai Fórum összesen 5,9 milliárd forintos beruházása magyar-román együttműködés nyomán az Európai Unió, az állam és az önkormányzat finanszírozásában készült el.

A hivatalos megnyitón Ráckevei Anna rendezésében Szabó Magda Für Elise című regényének adaptációját adja elő a társulat, mely az elmúlt két évben tűrte a pandémia terheit és – amikor lehetett – hivatása mellett hűen kitartva alkalmazkodott a játszóhelyhiány félmegoldásaihoz. 

A művészcsapat most egy modern technikával ellátott színpadra térhet vissza, jövő tavasszal pedig birtokba veheti a felújítás-átépítés alatt álló történelmi színházat. 

A keddi nyitányon már egy porszem sem fog emlékeztetni arra, hány tárgyalás, újratárgyalás, téglalerakás, kőműveskanálnyi vakolatelsimítás, vezetékbehúzás kellett ahhoz, hogy a színházépítési vágyból csillogó padlójú fogadótér, a finom huzatú székekkel ellátott nézőtér és a legmodernebb technikákat alkalmazó színpad legyen. Választ talán nem is lehet adni, annyian, annyi éven át dolgoztak ennek a beruházásnak a valóra válásán.

Az írás elején feltett kérdésekre azonban önöknél – és nálam – van a válasz. Ez színház akkor válik igazi színházzá, ha a nézők ugyanazzal a kitartással járnak lélektöltekezésre, mint amilyennel a színészek próbálnak és fellépnek a deszkákra. Menjünk minél gyakrabban, minél nyitottabb szívvel, merjük beleengedni magunkat azokba az élményekbe, amiket csak a színjátszás adhat: ember és ember között a legrövidebb út, ha egymás szemébe nézünk. Tegyük együtt színházzá ezt a teret! 

HaBe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában