kétéves határidő

2020.08.19. 16:03

Végre eljött a pillanat: hamarosan végleg elkészül a Latinovits Színház

A Debrecen 2030 program részeként megkezdődnek a Latinovits Színház befejezésének munkálatai.

Fotó: Matey István

Fotó: Matey István

A szerdai sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az épület 2009. április 29-én kapott használatbavételi engedélyt, és Debrecen kulturális élete egy új lehetőséget kapott.

„A lehetőség beteljesülésére 11 évet vártunk, de most eljött a pillanat, hogy el tudjuk kezdeni a színház befejezését”

– kezdte a tájékoztatást Papp László, Debrecen polgármestere.

Jelentős fejlesztés

A színház fontos szerepet töltött volna be Debrecen kulturális főváros programjában. Az akkori döntéshozók azonban Veszprémet szavazták meg, hogy Európa kulturális fővárosa legyen 2023-ban. Papp László elmondta, a város továbbra is elkötelezett abban, hogy Debrecen a kulturális centrum jellegét megerősítse.

„Az ország legnagyobb kulturális fejlesztési programja indul most el”

– emelte ki a polgármester. Hozzátette, nemcsak a Latinovits Színház, hanem rövid időn belül a Csokonai Színház is megújul. A Latinovits fejlesztése azonban nem csak a debreceniek számára lesz elérhető, ugyanis a Román-magyar határon átnyúló kulturális inkubátor az előadóművészetek számára elnevezésű projekt keretében valósul meg a színház befejezése. A színház regionális szerepet fog betölteni, hiszen fontos funkciója lesz a határon túli kapcsolatok segítése.

– 10 millió eurónyi támogatást tudunk felhasználni az infrastruktúra fejlesztésére a program keretében – jelentette ki Papp László. Ehhez járul hozzá a kormány által biztosított 2 milliárd forint, így a beruházás teljes értéke 5,8 milliárd forintba kerül. A színház legnagyobb egysége 350 néző befogadására lesz alkalmas, de ezen kívül stúdiószínház, egy kisebb, a színházi szakemberek képzését szolgáló helyiség, egy gyakorlóterem, valamint egy étterem is helyet kap az épületben.

Kulturális központ

A sajtótájékoztatón részt vett Pósán László, a városrész képviselője. – Egyidejűleg két ilyen típusú beruházást vinni egy városban az embert próbáló feladat – mondta. Hozzátette, a magyar kultúrának az átörökítése, megismertetése terén a könyv, a film, a tánc mellett óriási jelentősége van a színháznak.

– Ha a Csokonai mellett még egy elkészül, akkor dupla akkora erőbedobással lehet szolgálni a kultúra ügyét – hangsúlyozta az országgyűlési képviselő.

A tájékoztatón Gemza Péter, a Csokonai Színház igazgatója is megszólalt. – Úgy érkeztem ebbe a városba, hogy volt egy vízió arról, hogy Debrecen egy regionális központ lesz – osztotta meg élményeit Gemza Péter. Hozzátette, összesen 15 alprojektet dolgoztak ki, többek között workshopok, konferenciasorozatok, továbbképzések biztosítják majd azt, hogy a létesítmény két év múlva a kulturális mobilitás helye legyen. A sajtótájékoztatón elhangzottak továbbá, hogy a Latinovits Színház egy komplex kialakítású épület, hiszen nem egy klasszikus színház, hanem 4 önálló játszóhellyel bíró létesítmény.

GCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában