látványos fotók

2021.09.30. 17:33

Félig már elkészült a Csokonai Fórum, néhány hónapon belül átadhatják

Papp László polgármester a csütörtöki sajtóbejáráson a stúdiószínház épületében elmondta, a város kulturális életének új kategóriáját jeleníti meg.

Fotó: Kiss Annamarie

– Minden tekintetben a XXI. századi igényeknek megfelelő kulturális tér jön létre. A színház több szekcióban épül, a stúdiószínházban már az utolsó simításokat végzik a napokban a kivitelezők. A padlóburkolat elkészült, az akusztikai falat egyelőre drapériával takarták el. A Naplónak Gemza Péter, a Csokonai Színház igazgatója elmondta, hogy a helyiség, mely a Csokonai Fórum közepes méretű előadótere lesz, a debreceni legendás színész, Kóti Árpád nevét viseli majd.

A színház-technológiához és a színpadtechnikához szükséges acélszerkezetet és tartóelemet beépítettek, a fény-és hangtechnika nemcsak a színpadon, hanem az oldalfalon és a padlószinten is széles körűen támogathatja majd a művészi szabadságot az előadások színpadra állításánál.

– Jelenleg ötven százalékos készültségi fokban áll a Csokonai Fórum, 2022 első felére tervezzük az átadást – tudatta.

Papp László kiemelte, hogy a Csokonai Fórum elindításával a nem titkolt cél az, hogy Debrecen kulturális értelemben is erősítse pozícióit a régióban. – A gazdaság tekintetében gyakran vagyunk versenyben más, régióbeli városokkal, sokszor ez a helyzet nem összeköt, hanem elválaszt bennünket, de a kultúra olyan összekötő kapocs a régióban történelmi hagyományokra építve, mely minden tekintetben képes összefűzni a régió településeit és az itt élő embereket. Ezt a missziót szánjuk a Csokonai Fórumnak – összegzett. Az európai uniós pályázati alapot a Debrecen 2030-program részeként a kormány 2 és félmilliárd forinttal támogatta.

Pósán László országgyűlési képviselő kiemelte: a modern korban a színház épülete arra hivatott, hogy megjelenítse a világot, a Csokonai Fórumban kialakított színházi technológia erre tökéletesen alkalmas lesz. Hozzáfűzte: több mint színház, képzőhely és kulturális központ is lesz az új létesítmény.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában