Kiállítás

2022.07.14. 19:57

Ünnepel a megállított idő művészete Debrecenben

Tavaly volt 90 éves a Debreceni Fotóklub, a pandémia miatt azonban erre az évre tolódott a kerek évforduló megünneplése.

Forrás: Kiss Annamarie

A debreceni Kölcsey Központ Bényi Galériájában csütörtök délután nyílt meg a tagok közös kiállítása, melyen először Puskás István alpolgármester mondott köszöntő beszédet. Szerinte az új tárlat a fotóklub közösségének sokszínűségéről árulkodik. Úgy fogalmazott: a megállított idő műfaja ez, mégis érzékelhető az idő múlása az itt kiállított fotók láttán.
A kiállítást Hupján Attila, a MAOE Fotográfia tagozatának elnöke nyitotta meg. Mint mondta, minden kiállítás már önmagában ünnepe a kultúrának, a Debreceni Fotóklub 90+1 viszont tiszteletet is parancsol. A szakember felidézte a magyar fotográfia történetének legfontosabb sarokköveit, végül hangsúlyozta, hogy ma a fotóklubtagság rang és közösségi élmény.

A július 28-ig látogatható kiállításon 90 fotó mutatkozik be kortárs alkotók munkáiból válogatva, melynek kurátori munkájáért Máthé András fotóművész felel. A debreceni fotográfus köszöntőjében kitért arra is, hogy ezeket a munkákat az elmúlt hetekben a kiállítókkal közösen válogatták, javítgatták, míg minden a helyére került. A Bényi Galéria falain hazai életképek és részletek, az angol parkok nüanszai, a Grand Canyon grandiózus völgyei és embertelen tájai egyaránt láthatóak. A kiállított fotók közül több egyben szociológiai utazás is, a képek nemcsak témáikban, hanem technikailag is bravúrosak. A kiállítás különlegessége, hogy a fényképek mellett emléktárgyak is helyet kaptak az ünnepi múltidézés vitrinüvegei mögött, ahol a fotózás néhány ikonikus eszközét is megtekinthetik az érdeklődők. 

SzD

A kiállító fotósok

Dremák Albert, F. Nagy Piroska, Fülöp György, Gervai Tamás, Horváth Katalin, Horváth Tamás,  Illés Gábor, Katona Ákos, Károlyiné Etelka, Károlyi Gábor, Keresztesi Éva, Kocsis István Tamás, Konyhás István, Máthé András, Méhész Balázs, Micskey István, Papp János, Süli István, Tabár Patrik, Vadász György, Varga József, Várkonyi Zsolt, Veres Hajnalka, Vida István

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában