Programajánló

2024.04.24. 15:25

Díjnyertes előadás is vár a Deszka Fesztivál gördeszka programjában

Május 13-14. között ezekkel az előadásokkal készülnek az érdeklődőknek.

Haon.hu

Több korosztály számára is lesznek előadások

Forrás: Vojtina Bábszínház

A Színházi Kritikusok Céhe a 2022/2023-as évad legjobb gyermekelőadásának járó díjat a Gólem Színház Kócos macskaember-kölyök című előadásának ítélte. Egy komolyan szórakoztató, erős humorú, érzelemgazdag bábelőadásnak a szülő-gyerek kapcsolatokról – közölte a Vojtina Bábszínház.

Az előadás 6 éven felülieknek szól, főszereplője a címben is szereplő Kócos macskaember-kölyök, akit apukája egyedül hagy az állatkertben, azt ígérve, hogy estére visszajön érte. Ám hamarosan megérkezik Habakuk, az égi, boldogságot hozó kalózhajójával, amelyen eddig a kapitányon túl az elefántormányú malac lakott. 

A hős is útra kel, hiszen a hajón minden csupa móka és kacagás, a Hahota-perceknek köszönhetően pedig állandó a nevetés. Később csatlakozik hozzájuk a borzalmas verseket író borz, Gyík Győző, akinek minden vágya, hogy dinoszaurusz lehessen, végezetül a fehér pettyes katica. Mindegyik szereplő megtapasztalja a kirekesztés érzését, hol a család, hol egy nagyobb közeg részéről, Habakuk pedig éppen azt adja meg nekik, amire vágynak: figyelmet és szeretetet. Csakhogy idővel rájönnek, hogy mindez nem elegendő, mert az embernek (állatnak) szüksége van a hozzá hasonlókra, még akkor is, ha kicsit különbözik tőlük. 

Az előadás május 14-én kedden 14 órától, a debreceni Vojtina Bábszínházban lesz látható.

A covididőszak tapasztalatai, emlékei

„Büszkék vagyunk, hogy miénk a világ? És ha a miénk, merre visszük tovább? Meddig bírjuk cipelni?” A Z generáció pandémiás emlékei, élményei az érintettek: érettségiző és az egyetemi éveiket kezdő fiatalok tollából a Hangosan lépek és visszhangzik az Oktogon című előadásban május 13-án, a Deszkán, Pass Andrea rendezésében. 

debrecen deszka fesztivál gördeszka színház
Jelenet a Hangosan lépek című előadásból
Forrás: Vojtina Bábszínház

Válaszok arra a kérdésre, hogy a szerzők milyen lelki, érzelmi és mentális tapasztalatokkal gazdagodtak életük egyik legfontosabb időszakában. Vagy ahogy Kertvéllesy András írja: „a játszók magukról beszélnek, közvetlen közelről, mégis generációjuk jó részét reprezentálják érdemi pontossággal”. Személyesen történetek a világjárvány magányáról, mélységeiről és persze a felismerésekről. 

A 14 éves kortól ajánlott színdarab május 13-án hétfőn délután 4 órától látható a Vojtina Bábszínházban.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában