Színház

2024.04.12. 12:20

A Budapest Bábszínház sikerdarabja is szerepel a Deszka fesztivál idei programjában

A 9 író által megalkotott Dekameron 2023 lesz a vendégszereplő.

Haon.hu

Többféle előadástechnikai eszköz is látható lesz

Forrás: Budapest Bábszínház

A május 9. és 18. közötti Deszka Fesztivál Gördeszka programjában található Dekameron 2023 megtekintésére május 14-én 17 órától lesz lehetőség a Csokonai Fórum, Latinovits Zoltán termében. Az előadás 16 éves kortól ajánlott, olvasható a Vojtina Bábszínház közleményében.

A darabot 2021-ben kezdték el írni: kilenc szerzőt kért fel a bábszínház alkotócsapata, hogy alkossanak egy-egy történetet. Ezeket fűzte össze a kerettörténetben a rendező, Szikszai Rémusz, akit a Tesztoszteron és a Rómeó és Júlia-rendezéseiből ismerhet a debreceni közönség.

A szerzők kiválasztása önmagában is sokféle stílust, hangvételt eredményezett. Jászberényi Sándor, Závada Péter, Háy János, Székely Csaba, Parti Nagy Lajos, Tasnádi István, Gimesi Dóra, Fábián Péter, O. Horváth Sári is dolgozott már színházban. A történetek bár nagyon különbözőek, mégis szeletei, lenyomatai a mindennapjainknak. 

A Dekameron 2023 látványos és grandiózus előadás a minket körülvevő világról, összművészeti produkció a báb, a színház és a film technikáin keresztül, s egyben újragondolása a Boccaccio-mű alaphelyzetének: a pestisjárvány miatt összezárt ismeretlen emberek elkezdenek történeteket mesélni egymásnak, hogy múlassák velük az időt. 

A darabban látunk hagyományos bunrakut, árnyjátékot, feketeszínházat, maszkosjátékot, tárgyanimációt, lesz, amikor csak színészek játszanak, sőt, amikor csak a mozgatókat látjuk egy-egy testrészlettel, és a hiányzó elemeket magunk egészítjük ki, vagyis nézőként konstruáljuk meg a figurát. A valódi 21. századi tempót a kerettörténet adja ugyanis egy repülőteret választott a rendező, ahol mindenki rohan, csupán átutazóban van.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában