Helyi kultúra

2022.07.29. 15:25

Ismeretlen föld a Vámospércsen alkotók számára

Tizennyolcan a művésztelepen.

Fátyol Zoltán

Forrás: Vámospércsi önkormányzat

Harminc éve annak, hogy 1992-ben három, Vámospércshez kötődő képzőművész – Fátyol Zoltán, Nagy Sándor Zoltán és Pap János – megalapította a hajdúváros mára országosan is jegyzett művésztelepét. Az alapítói szándék – a településen és környékén élő festők megszervezése egy nyári kurzusra – beteljesült, az idő múlásával pedig a többszörös nemzedékváltás is megtörtént. 

„A cél a helyi és a szűkebb régiós kisugárzással a civil kultúra önszerveződésének támogatása a városi önkormányzat tulajdonába kerülő és folyamatosan bővülő kortárs művészeti gyűjtemény kialakításával. Az innen nyert inspiráció hosszú távra szól, nem egyik nyártól a másikig tart. Valójában folyamatos és nélkülözhetetlen” 

– fogalmazott Fátyol Zoltán művészeti vezető. Az idei, immáron 31. művésztelep augusztus 1-én veszi kezdetét és 14-én zárja kapuit, 18 résztvevő közreműködésével. A telep törzstagjai – Fátyol Zoltán, Kányási Holb Margit, Kopócsy Judit, Lehó István, Somogyi László Gábor, Varga József – mellett idén Toró József nagyváradi születésű, Debrecenben élő festőművész is Vámospércsen vendégeskedik. „A művésztelep dolgos napjait idén két program színesíti: augusztus 3-án első ízben rendezzük meg a Hajdúsárkány Filmfesztivált, amire természetesen lakóink mellett a művészeket is várjuk. Augusztus második hetén pedig a baráti Lácacsékei Művésztelep tagjai tesznek villámlátogatást városunkban” – közölte Ménes Andrea polgármester. 

A telep idei hívószavai, feldolgozásra ajánlott témái: „Határ-vonal” és „Ismeretlen föld”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában