Fotókkal

2022.06.27. 16:37

„Az igazán értékes zene igényére meg kell érni” – Karasszon Dezsőt köszöntötték Debrecenben

Forrás: Kiss Annamarie

Születésnapja alkalmából ünnepi szentmisével, illetve zenés áhítattal köszöntötték a 70 éves Karasszon Dezső orgonaművész – zenetörténészt hétfőn, a Megtestesülés Templomban.

Az esemény kapcsán a művész elmondta, az első zongoraleckéjét a nagymamájától kapta, majd apránként a templomi zene, elsősorban az orgona irányába fordult. – Ahogy teltek az évek, évtizedek, a folyam egyre szélesebb lett. Megszólítottak a nagy szimfonikus, oratorikus művek, az egyházzene világraszóló nagy alkotásai, illetve a liturgikus kompozíciók. Az út szép lassan átváltozott felfedezői múlttá, az egyházzenei múlt különféle szegmenseiben korábban nem sejtett hangzásokra, tartalmakra bukkantam, melyek megszólítottak engem, és úgy éreztem, ezeket tovább is kell adnom. Így lett a dologból iskola, tanszak jött létre a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán – mondta, hozzátéve, meglepte, hány irányból hányféle muzsikus kolléga gyűlt össze, hogy az út ezen állomását megünnepelje vele.

Azt gondolom, a tartalmas, életre szóló mondanivalókat hordozó zene nem olyan, mint egy fél kiló kenyér, vagy egy fagylalt, amit megvásárolunk, és 3 perc múlva eltűnik. Sokkal hosszabb távú befektetésekről, és megtérülésekről van szó. Az igazán értékes zene igényére meg kell érni

– fejtette ki az orgonaművész.

Az Ünnepi szentmisén Felföldi László pécsi megyéspüspök köszöntötte Karasszon Dezsőt, kiemelve, külön öröm számára, hogy hosszú ideje tartó, személyes ismeretség köti a művészhez. A misén résztvevők együtt imádkoztak érte, és családtagjaiért, akik – a volt tanítványokkal közösen – a helyszínen működtek közre a zenés áhítatban.

PSZ

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában