Fotókkal

2022.05.12. 14:57

Három évtizedes a nádudvari népi kézműves oktatás

Forrás: Kiss Annamarie

Tehetségből és művészeti értékből nem szenved hiányt Nádudvar – derült ki a helyi népi kézműves oktatás 30. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen csütörtökön.

Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke 
Forrás: Kiss Annamarie

Az eseményen Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke kiemelte, a Nádudvari Népi Kézműves Szakgimnázium és Kollégiumból sok olyan tárgy kerül ki, amelyekből egyértelműen látszik, nagyon fontos szerepet tölt be az intézmény az egész oktatási struktúrában. – Fontos hivatása a pedagógus szakmának, hogy őrizzük a hagyományainkat, vissza tudjunk nyúlni a gyökereinkhez. Illetve hogy lássuk, mire képesek a diákok, és ezeket a tehetséges fiatalokat eljuttassuk arra a szintre, amelyre valóban képesek – mondta, hozzátéve, terveik szerint a jövőben tovább népszerűsítenék a szakgimnáziumot, akár kézműves versenyek szervezésével. – Ez egy nagyon befogadó intézmény, ahol határon túli, és sajátos nevelési igényű diákok is vannak, ezzel is bizonyítva, minden gyermek értékes, tehetséges.

Lebanov József, az Emberi Erőforrások Minisztériumának képviselője
Forrás: Kiss Annamarie

Lebanov József, az Emberi Erőforrások Minisztériumának képviselője a szakgimnázium évfordulója kapcsán elmondta, a magyar köznevelésben egy nagy léptékű megújítást hajtanak végre. Ennek eredményeképpen esélyegyenlőséget teremtő, versenyképes tudást biztosítanak, amelyben a felnövekvő nemzedékek valódi értéket segítő ismeretekkel gyarapodnak. – Egyre több lehetőség nyílik arra, hogy bárki bekapcsolódhasson a művészetekbe, kifejezhesse magát, elmondhassa a gondolatait, érzelmeket közvetíthessen – hangsúlyozta. Mint kifejtette, a gyermekek érdeklődését, tudáséhségének fenntartását támogatja a népművészet annak kreativitásával, a hagyományokra épülve. Elmondta, ahhoz, hogy a magyar társadalom nyitott szívekkel, értő fülekkel közeledjen saját nemzeti kultúrájához, fontos a tanulás ezen folyamatait támogatni.

Bodó Sándor államtitkár, országgyűlési képviselő
Forrás: Kiss Annamarie

Lelke van a tárgyaknak

Bodó Sándor államtitkár, a térség országgyűlési képviselője maga is diákja volt két éven át az intézménynek, így többek között személyes élményeit is megosztotta a résztvevőkkel. – Szükség volt egy ilyen intézményre. És hova is született volna anno, ha nem Nádudvarra – utalt a város képzőművészeti gazdagságára az államtitkár. Kifejtette, egy befogadó, természetes közeg jellemzi a szakgimnáziumot, ahol segítőkész diákságot és pedagógusokat találunk. – Az ismeret elengedhetetlen. De ha emellé nem adunk érzelmeket a gyermekeknek, soha nem lesznek sikeresek. Erre kell tehát törekednie a pedagógusoknak – fogalmazott.

Pajna Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke
Forrás: Kiss Annamarie

Pajna Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke az esemény kapcsán elmondta, az, hogy milyen közegben vagyunk, hogy az identitást milyen módon tudjuk megőrizni, nagyban függ attól, hová születtünk. – Kézműves dinasztiák éltek a megyében, ma is értékként tekintünk az általuk készített művekre. Azt gondolom, az ember arra született, hogy alkosson. Ha megnézzük az iskola 30 éves múltját, azt mondhatjuk, ez az alkotó erő visz előre minket. Ha valaki a kezébe fog egy kézműves terméket, annak lelke van, a föld erejéből, a természetből készült, az ember keze munkája által – hangsúlyozta.

Maczik Erika, Nádudvar polgármestere
Forrás: Kiss Annamarie

Meghatározó szerep

Maczik Erika polgármester úgy fogalmazott, a népi kézművesség fellegvára a nádudvari szakiskola. – A város az elmúlt 30 évben anyagi, infrastrukturális támogatást nyújtott a szakiskolának, igyekezett mindig olyan feltételeket biztosítani, hogy az intézmény jól működjön. Az iskola azonban ennél sokkal többet adott a városnak. Az identitásához tett hozzá, zászlóshajója annak a tevékenységnek, amelyben mi, nádudvariak meghatározzuk magunkat – emelte ki.

Majosi Pálma, a Berettyóújfalui Tankerületi Központ igazgatója
Forrás: Kiss Annamarie

Majosi Pálma, a Berettyóújfalui Tankerületi Központ igazgatója beszédében örömét fejezte ki, hogy az intézmény eredeti célja, a népi kultúra, hagyományok továbbadása a kezdetek óta fennmaradt. Pedagógusai továbbra is a kézművesmesterségek továbbadására, megismertetésére törekednek. – Az itt dolgozó tanárok, mesterek elővarázsolják a diákok bennük rejlő tehetségét. Ennek remek példái a kiállítás darabjai, illetve az intézményben található munkák – mondta.

Benő-Nagy Réka, a Nádudvari Népi Kézműves Szakgimnázium és Kollégium igazgatója
Forrás: Kiss Annamarie


Benő-Nagy Réka, a szakgimnázium intézményvezetője beszédében köszönetet mondott, illetve örömét fejezte ki az eseménnyel és a kerek évfordulóval kapcsolatban. 

PSZ

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában