Kézműveskedés is volt

2022.04.24. 11:02

Csattogtak a csizmák, repkedtek a botok a ladányi fesztiválon

Immár 28. alkalommal rendezte meg a Kenderkóc Hagyományőrző Egyesület a Sárrétmenti Népzenei, Néptánc és Mesemondó Fesztivált.

Forrás: Lévai Péter

Ezúttal mintegy húsz egyesület és előadó érkezett szombaton a püspökladányi rendezvényre, mely ezúttal az esős időjárás miatt a hagyományos felvonulás nélkül vette kezdetét a helyi művelődési ház színháztermében. Népdalkörök, néptáncegyüttesek, mesemondók előadásain túl különleges programokkal is készültek a szervezők, többek között szarutárgyakat is készíthettek az érdeklődők.

Forrás: Lévai Péter

– Ez egy baráti fesztivál, azt szeretnénk, hogy akik a hagyományőrzést művelik, azok legyenek együtt. A fesztivál üzenete nem más, minthogy közösségépítő ereje van a hagyományőrzésnek – vallja Nagy András Balázsné Baranyai Hajnalka, az egyesület elnöke.

A nyitányon újabb szalagok kerültek fel a fesztivál zászlajára, s mielőtt felcsendült volna a rendezvény himnusza, az A ladányi, a ladányi torony tetejére című népdal, gazdára talált az egyesület Örökségünkért díja is.

A magyar kultúráért végzett széles körű munkájáért ezúttal Eszenyi Imre népdalénekes vehette át az elismerést Vadász Ferenc alpolgármestertől.

Forrás: Lévai Péter

A rendezvényen Bodó Sándor úgy fogalmazott, nem kell bemutatni a püspökladányi néptáncosok családját, hiszen a város és a megye határán túl is ismerik őket, majd egy örömhírt is megosztott az országgyűlési képviselő. – Az egyesület egyik idei nagy terve az volt, hogy nyáron egy nagy néptáncos tábort fognak csinálni. Ezt az elképzelést a kulturális területen dolgozó kollégák méltányolták, és a nyári táborra egymillió forint támogatást küldtek önöknek – osztotta meg a jelenlévőkkel.

A színpadon egész délután egymást váltották az együttesek, csattogtak a csizmaszárak, repkedtek a botok, miközben a népzene dallamai a művelődési ház minden szegletét betöltötték.

KD

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában