Ismét együtt a zarándokúton

2022.04.01. 12:07

A béke áll az idei virágvasárnapi programsorozat középpontjában

Az összefogás, az Istenhez fordulás lakozik a virágvasárnapi közös imádságban.

Forrás: Czinege Melinda

A világ számára a virágvasárnap különleges bibliai ünnep, a debrecenieknek pedig néprajzi vonatkozású nap is. A város csaknem tíz éve összművészeti formában mutatja be Jézus diadalmas jeruzsálemi bevonulását, barkaszentelés és ökumenikus liturgia kíséretében.

 

Az elmúlt két évben a koronavírus-járvány okozta nehézségek miatt még inkább jelentőssé vált, hogy a közösséget erősítő eseménysorozat ne szakadjon meg. Ezért egyedülálló módon ünnepeltek, videóüzenetek formájában találkozhattak a közösségek. Ebben az évben viszont újra személyesen járhatják majd végig a lelki zarándokutat az érdeklődők.

 

A virágvasárnapi programokról pénteken tartottak sajtótájékoztatót a megyeszékhelyen. A felvonulás a Nagytemplomtól indul majd, és összesen hat állomáson keresztül vezet el a Szent Anna-székesegyházig. Az útvonal a város történelmi egyházainak, nagyváradi és debreceni püspökeinek vezetésével érinti majd a Kossuth teret, a virágpiacot, a Dósa nádor téri Szent István szobrot, a Csonka templomot és kormányhivatal épületét is. A keresztúton résztvevők egy füzetben követhetik majd az állomások elmélkedéseit.

Imádság a békéért

 

Az idei programsorozat középpontjában a béke áll, amire ma is nagy szüksége van a világnak. A szomszédságunkban dúló háború idején a határon túli magyarokért is imádkozhatnak majd a látogatók. E szándékot erősíti az is, hogy a keresztút eseményéhez ez alkalommal három nagyváradi püspök – Böcskei László, a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye megyéspüspöke, Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke és Virgil Bercea, a Nagyváradi Görögkatolikus Egyházmegye püspöke – is csatlakozik.

 

Debrecen történelmi múltja, jelene és – remények szerint – jövője is erősen kötődik a hithez, a valláshoz, felekezetektől függetlenül – emlékeztetett Papp László polgármester. Éppen ez indíthatta útjára a virágvasárnapi találkozó gondolatát is: a vallás közösségi erejét a templomok falai közül kilépve, együtt, a város utcáin is megélhetik a hívők.

 

– Ha a keresztúton együtt járunk, akkor olyanokat is hozzásegíthetünk a válaszhoz, akik nem a Jóistenhez fordulnak a segítségért – hangsúlyozta Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitája.

 

A sajtótájékoztatón Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye megyéspüspöke a keresztút lelki jelentőségéről beszélt. Szavai szerint a lelki békéért, az egymás közötti szeretet növekedéséért való imádsággal másoknak is példát mutat Debrecen. Zakariás könyvéből idézve Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke arra emlékeztetett: az ószövetségi korban a testvérháború idején a próféta megjövendöli a békesség fejedelmének érkezését. A programsorozat részeként a Szent Anna-székesegyházban a Csokonai Színház kórusa is előadást tart. Ács János karmester úgy fogalmazott: ami Debrecenben történik, az a kereszténység győzelme. 

 

BBI

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában