Tragikomikus végletek

2022.01.12. 13:00

Az influencer is ember valahol

Pass Andrea tudatipari végjátéka, a Finálé a szükségszerű sokkal tért vissza a Lovarda színpadára.

Forrás: Bartha Máté-archív

A Jurányi Házban is bemutatták, a Csokonai Színház produkciójaként pedig utóbbi évadok egyik legerősebb előadásaként emlegetik a budapesti rendező legújabb, 18+-os egyfelvonásosáról. A februári bemutató után néhány napja a Lovardában is játszották a Finálét. A 2019-ben Debrecenben bemutatott Imágó szintén megosztotta a közönséget, ez alkalommal viszont – és milyen jól tette – Pass Andrea tényleg a falig ment. 

 

Vonat elé ugrik a kilenc­éves Pál Berci. A jó hírű iskola a felhajtástól tart, amikor megjelenik a bulvárriporter, aki a legszaftosabb részletekre vadászik. Bár a fiú halálának is köze van a gátlástalan és minden etikai szűrő nélkül terjedő „mentálpestishez”, az igazi lavinát maga a tragédia indítja el. 

 

A szenzációéhes média Kedves Adrienn (Wessely Zsófi) és férje, Miki (Mercs János) alakjában tragikomikus végletekkel mutatja meg, meddig megy el, hogy az övé legyen a legnagyobb nézettség, a legtöbb követő, a tengernyi lájk. Az sem akadály, ha egy gyerek halálhírét kell lasszó módjára megpörgetni az érzelmiinger-függő online közösségben. 

 

Hogy mennyire merít a valóságból az író, illetve mennyire tükrözi azt, tisztán mutatja, hogy a legtöbb jelenettel nap mint nap találkozhatunk a való életben. A pár például arra sem rest, hogy a nő terhességének legbensőségesebb részleteit is média­tartalommá alacsonyítsa, de megjelenik a tinibálvány influencer, valamint a kommentek önkéntes céltáblája, a trashceleb (Réti Adrienn). 

Forrás: Bartha Máté-archív

A XXI. század gyártotta szörnykarakterek mellett egyfajta ellenpólusként az iskolaigazgató Káldi Helga (Ráckevei Anna) a kulturális értékekbe kapaszkodva vív szélmalomharcot a falánk közösségi médiával a kiszolgáltatott Z generációért. Az iskolagondnok Gelányi Imre vissza-visszatérő monológjai Mark Fisher blogger szavaival összegezhetők: a közönséget felváltotta a fogyasztó, a kulturális kalandvágyat a konformizmus, bizalmatlanságot szülve a nagy elbeszélésekkel szemben. 

 

A végjátékban végül összeérnek a szálak, a világvégeként fenyegető pillanatban viszont nem tudjuk meg, hogy a nyerésre álló mentálpestis vagy az offline, való világ kerül ki győztesen. 

 

SZD 

 

Az alkotók

Játsszák: 

Gelányi Imre 

Herczeg Tamás 

Mercs János 

Ráckevei Anna 

Réti Adrienn 

Tolnai Hella 

Wessely Zsófia 

Vilmányi Benett m. v. 

Dramaturg: Garai Judit 

Rendező: Pass Andrea 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában