Fotókkal

2022.01.19. 18:17

A magyar kultúra napja: Kölcsey egykori lakóhelyén is megemlékeztek

Iparművészeti kiállítással és koszorúzással ünnepeltek Álmosdon.

Forrás: Kiss Annamarie

A magyar kultúra napja alkalmából Álmosdon koszorúzással és népművészeti kiállítással emlékeztek nemzeti himnuszunk születésnapjára január 19-én a Kölcsey Emlékháznál és az Álmosdi Református Egyházközség Gyülekezeti Házában.

 

–  A magyar kultúra napja krisztusi korba lépett, ugyanis 1989 óta ünnepeljük, immáron 33. esztendeje – emelte ki köszöntőjében Buzás Árpád, az Álmosdi Református Egyházközség lelkipásztora a Debreceni és Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület kiállításának megnyitóján. A jubileumi dátumokkal kapcsolatban hozzátette:

jövőre lesz 200 éve annak, hogy Kölcsey Ferenc megírta a Himnuszt.

 

– Ilyenkor nagyobb figyelmet szentelünk a hagyományainknak, a gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének. Felmutatjuk, és remélhetőleg tovább is adjuk a múltunkat idéző tárgyi-, illetve szellemi értékeinket – fogalmazott Buzás Árpád. Beszédében hangsúlyozta, a kultúra őrzése és továbbadása a mai világban elsősorban a szülők mellett a közösségek és az oktatás felelőssége is.

 

Dickmann Sándor, a református egyházközség intézményvezetője beszédében Kölcsey munkásságának szellemét méltatta.

Nem kérdés, hogy életművével, művészetével, szónoki beszédeivel lámpása a magyarságnak. Az írástudók felelőssége a kimondott és leírt szó súlya

– fogalmazott.

 

Idén kilencévessé vált a Debreceni és Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület azon hagyománya, hogy Álmosdon minden év januárjában iparművészeti kiállítást szerveznek.

 

– Ez alkalomból a szövésmesterséget hoztuk el kétféle anyaghasználat bemutatásával, amelyek a vékony gyapjú, illetve pamut, valamint a vastag gyapjú – ismertette Hubert Erzsébet egyesületi elnök utalva a tárlat címére, amely az Egy mesterség, két anyag nevet viseli.

 

Mint kifejtette, Álmosdon és a környező településeken is foglalkoztak a kender termesztésével. A falusi asszonyok akkoriban nehéz fizikai munkával megtermelték és feldolgozásra alkalmassá tették a növényt, majd megszőtték, megvarrták és a háztartásban számtalan helyen használták az abból készült vásznat.

 

A vékonyabb alapanyagból készített textilek az egyesület alkotóházában működő szövőműhely tagjai kezei közül kerültek ki. A gyapjúanyagot felhasználva Dezsőné Borbély Emma népi iparművész, a Népművészet Ifjú Mestere műhelyében születtek

– vezetett be az előkészületekbe Hubert Erzsébet. Hozzátette, idén lesz 40 éves az egyesületük, amelyet kiállításokkal, szakmai tapasztalatcserékkel, konferenciával és hagyományos nagy rendezvényeinkkel szeretnék megünnepelni.

 

Az ünnepi program részeként egy rövid megemlékezést tartottak az álmosdi Kölcsey Emlékháznál, amelyben a nemzeti himnuszunk szerzője 1812 és 1815 között élt. Emlékkoszorút helyeztek el többek között a Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Igazgatóságának munkatársai, a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület, a Népművelők Hajdú-Bihar Megyei Egyesülete, a VOKE Egyetértés Művelődési Központ, valamint a Vasutas Egyesület képviselői.

A résztvevőket ezután Nagy Gergő, az emlékház gyűjteménykezelője vezette végig Kölcsey Ferenc egykori lakóhelyén. Mint felidézte, már az 1750-es években birtokokat szereztek a Kölcseyek házasság révén Álmosdon, és ezáltal került később Kölcsey Ferenc a településre, aki hároméves korában itt vesztette el egyik szeme világát.

 

A magyar kultúra napjához kapcsolódóan január 22-én író-olvasó találkozóra, valamint könyvbemutatóra várják az érdeklődőket az emlékházhoz.

 

BS

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában