A veszteségeink fókuszában

2022.01.23. 19:07

A HATÁr-sorSOK című időszaki kiállítást 40 ezren tekintették meg

A Déri Múzeum tárlatának finisszázsa január 23-én, vasárnap délután volt.

Forrás: Kiss Annamarie

A hétvégén ünnepelhettük a Magyar Kultúra Napját, amely Kölcsey Ferenchez és a Himnusz megalkotásához kötődik. Erről az alkalomról a tárlat záróeseményén is megemlékeztek. A Hymnus közép-európai tükörben címmel Kiss Gy. Csaba irodalomtörténész, az MTA doktora tartott előadást, online.

 

Az irodalomtörténész a vendégeknek nem mint irodalmi műalkotást, hanem mint nemzeti szimbólumot mutatta be.

 

– A 19. és 20. századi múltunk azzal szembesít bennünket, hogy világosan kell látnunk szomszédságunknak közegét. Nem nyugati szemmel, nem keleti szemmel, hanem ennek a térségnek a sajátosságait figyelembe véve, illúzióktól mentesen, ahogy erre bennünket egyébként Kölcsey verse is tanít – emlékeztetett.

 

Kiss Gy. Csaba szerint Közép-Európa országainak himnuszaiból kiolvasható a hasonló sorstudat. Szerinte a nemzeti himnusz egyfajta szellemi névjegy is, bemutatkozás a világ előtt. Mint mondta, a különböző közép-európai himnuszokban a vihar toposza az, ami közös.

Forrás: Kiss Annamarie

Kultúránk határon túl is

 

Érintőlegesen, de megjelenik a HATÁr-sorSOK című időszaki kiállításon a magyar népi kultúra jegyei is. A záróeseményre látogatók ezért – a Debreceni Hajdú Táncegyüttes előadása mellett – Dr. Magyari Márta etnográfus Látványosság és hitelesség Trianon árnyékában című előadásában is hallhattak különlegességeket a magyar népi kultúráról. Prezentációját képekkel színesítette, a fotókat Déri Frigyes grafikai gyűjteményéből válogatta. A képek többnyire egész alakos portrékon vonultatták fel a gazdag népviseleti jegyeket, motívumokat.

Forrás: Kiss Annamarie

Nem csak előadás, kisfilm is segítette az elmerülést a történelmi múltunkban. A Trianonról mesélő tárgyak című összeállítás a Magyarországtól lecsatolt területeket, emlékműveket, településeket, épületeket, fürdőhelyeket, természeti kincseket, ipari lehetőségeket és kulturális sokszínűséget mutatta be a közönségnek. A hosszú percek szomorú jelképei voltak a veszteségünk nagyságának.


A záróeseményen végül Váradi Katalin kurátor vezette végig a HATÁr-sorSOK című időszaki kiállításon a vendégeket.

 

BBI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában