kiállítás

2021.11.03. 21:05

Nosztalgia és a felfedezés várta a látogatókat a Centrum Áruház bejárásán

Ha csak egy időre is, de Debrecen belvárosának ikonikus, ám rég kiüresedett nagyáruházába újra betérhetünk.

Fotó: Czinege Melinda

Irány a Centrum Áruház! címmel szerveztek épületbejárást szerda este a sokak által még Centrumként ismert egykori nagyáruház épületében, a Piac utcán. A kiállítással tarkított programot nem egyszeri alkalommal hívták életre a kezdeményezés megálmodói, ugyanis az üresen álló, Mikolás Tibor által tervezett épületet a következő hetekben neves szakemberek közreműködésével három alkalommal is bejárhatjuk.

Az érdeklődők az épületben olyan titkokat fedezhetnek fel, amelyeket az „idegenvezetők” kizárólag a szervezett bejárások alkalmával mutatnak meg. Az épületbejáráson többek között egy filmet is bemutattak az építőművész életművéből. Az est házigazdája, Puskás István alpolgármester és China Tibor, a Hajdú-Bihar Megyei Építész Kamara elnöke volt, míg a közönséget Kovács Péter Ybl-díjas építész szakmai vezetése segítette a felfedezésben. Az emeleten felállított vitrinekben a tervező munkaeszközei is láthatóak, de több makett is emlékezet a 60-as évek építészeti jellegzetességeire.

– A város közös emlékezetének fontos pontja ez, így sokakban idézhet fel emlékképeket a múltból – kezdte Puskás István. Felidézte, hogy bő egy éve szűnt meg a könyvesbolt, ahol többek között DVD-t és CD-t is beszerezhetett a lakosság. Visszaemlékezett arra is, hogy a rendszerváltás utáni Centrum Áruház a magyar fogyasztói társadalom jellegzetességeit viselte magán. – Fontos lenne, hogy ne csak az épületek, hanem a hozzájuk kapcsolódó emberi történetek is fennmaradnának a jövő emlékezetének – fogalmazott.

China Tibor arra emlékeztetett, hogy a 60-as években az épület több kritikát kapott, ugyanis a tervező a modernizmus keretein túllépve nem ragaszkodott a funkcióhoz alakított, lehető legegyszerűbb építészeti megoldásokhoz. Hozzáfűzte, hogy a Centrum Áruház nemcsak Debrecen, hanem Magyarország kultikus épülete is egyben.

Hogy valaha betérhetünk-e még vásárolni gyermekkorunk plázájába, nem tudni, mivel, mint elhangzott, a Cívisháznál egyelőre nem váltják a kilincset az épület bérbevételével kapcsolatban.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában