Kultúra

2021.11.09. 15:20

Debrecenben tartja turnéja nyitókoncertjét Harcsa Veronika

A XX. század magyar költőinek különleges versei szólalnak meg Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint koncertjén.

Harcsa Veronika épp tíz éve, 2011-ben készítette el első olyan lemezét Lámpafény címmel. A kiadvány tízéves évfordulóját az énekesnő és Gyémánt Bálint duója jubileumi turnéval ünnepli meg, amelynek nyitókoncertje szerdán a debreceni Nagyerdei Víztoronyban lesz.

Fotó: Harcsa Veronika-archív

A művésznő hazánk nagy költőinek műveiből válogatott, de nem kedvenc verseit vonultatja fel, hanem egy sokkal szakmaibb döntés alapján esett a választás a tizenegy versre, amely nyolc költőtől, köztük Weöres Sándortól, József Attilától, Kassák Lajostól és Nemes Nagy Ágnestől származik – tudatták közleményükben a szervezők. Az énekesnő nemcsak a verseket válogatta, hanem a megzenésítést is maga végezte. Ezek után csatlakozott hozzá zenekara, Blaho Attila zongorista, Oláh Zoltán nagybőgős, Majtényi Bálint dobos, Gyémánt Bálint gitáros, valamint egy József Attila-verses dal erejéig a debreceni trombitás, Subicz Gábor.

Az album már a megjelenés első napjaiban óriási sikert aratott. A legtöbb kritika elismerően beszélt arról, hogy bár a versek megzenésítése nem új keletű dolog, Harcsa Veronika és zenésztársai mégis tudtak újat alkotni, ráadásul úgy, hogy nem a legismertebb műveket dolgozták fel. A produkció különlegessége az is, hogy a zenészek a költeményeket a jazz műfajával ötvözik. A lemez sikerét szintén jól mutatja, hogy korábbi albumaihoz hasonlóan ez is megjelent Japánban.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában