naptárkönyv készült

2021.10.15. 15:21

Tisztelgés Szabó Magda művei előtt, melyek generációkon keresztül hatnak

Híres nők gondolataival jelent meg naptárkönyv a cívisváros legismertebb írójának emlékére.

Fotó: Kiss Annamarie

– Nagyon fontos feladatunk nekünk, debrecenieknek ápolnunk a szellemiségét és hagyatékát Szabó Magdának, aki debreceni, de a magyarországi irodalom is magáénak érzi, s ő a legtöbbször fordított magyar író – hangsúlyozta Papp László polgármester a „PlanAll-Szabó Magda éves tervező” debreceni bemutatóján, amely pénteken volt a Piac utcai Rickl-házban.

Természetesség és az őszinteség

A városvezető emlékeztetett arra is, hogy az író születésének 100. évfordulóján nyílt meg az életét bemutató emlékház a Dóczy-gimnáziumban, s akkor állították fel a főtéri, egész alakos szobrát is, ahol a halála ellenére is mellé ülhetünk, és hallható a hangja a QR-kód révén. Papp László örömét fejezte ki amiatt is, hogy újra életre kelt a Rickl-ház, valamint az udvari Lábasház, mely nagyon intenzíven van jelen Debrecen életében.

Így érez amiatt is, hogy sok évvel ezelőtt is már beszéltek Porkoláb Gyöngyi PlanAll-Szabó Magda szerkesztővel arról, hogy egy irodalmi kávézót kellene létrehozni a Szabó Magdához is több szállal kötődő épületben. A polgármester rámutatott: nagyra értékeli a naptárkönyv létrejöttét, s neki a természetesség és az őszinteség az, amely megfogta a kiadványban szereplő félszáz – egyaránt nők által írt – üzenetben.

Fotó: Kiss Annamarie

Porkoláb Gyöngyi szerkesztő ugyancsak kiemelte a helyszín, a Rickl-ház fontosságát, hiszen az nemcsak Szabó Magda életének fontos helye, hanem a műveinek köszönhetően sok ember lelkében ma is ott él a történelmi épület. Ennek kapcsán Farkas Csaba üzlettulajdonos arról is beszélt, hogy a több mint 200 éves épület mai kialakításába természetesen igyekeztek egy kis „Szabó Magdásat” is belevinni. Mesélt arról is, hogy az egykori Török császárhoz címzett gyarmatáru-kereskedés mennyezetén cápapreparátum függött, ezt ők jobb híján egy csónakvázzal pótolták.

A mai fiatalok is kedvelik

Az új kiadvány kapcsán Szilágyi Gábor, a Lizzy Card Kft. és a PlanAll alapító tulajdonosa arról is tájékoztatott, hogy céljuk az élet tudatosságának hirdetése is, és ennek érdekében segítik a célok meghatározását, valamint az azokhoz kapcsolódó részcélok kibontását. A bemutatón az ügyvezető örömmel nyugtázta azt is, hogy Szabó Magda művei iránt a mai fiatalok is lelkesednek, tehát az írásai immár generációkon keresztül is hatnak. A Szabó Magda naptárkönyv is emléket állít a csodálatos és napjainkban újra rendkívül népszerű írónak.

A 2022-es PlanAll Szabó Magda naptárkönyv debreceni résztvevői között található cégvezető, kulturális menedzser, könyvtáros, újságíró, valamint idegenvezető és irodalmár is. Közülük a program egyik felemelő momentumaként Kubik Anna színművész olvasott fel Szabó Magda művéből.

Vass Attila

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában